De onderstaande lijst onderscheidt zich van boeken met reisverhalen per auto. Daar is ook zeker een lijst van te maken. Ik noem een paar aanbevelenswaardige: Jonh Steinbeck – Reizen met Charley; Geert Mak – Reizen zonder John; William Least Heat Moon – Blauwe wegen; Cees Nooteboom – De zucht naar het Westen; V.S. Naipaul – Het diepe Zuiden; Tim Cahill – Asfalthonger; en Bill Bryson – Het verloren continent. Voor de onderstaande 10 mustreads heb ik mij echter beperkt tot fictie.

1 Jack Kerouac – Op weg / Onderweg
Dé klassieke roadnovel. Sal Paradise en Dean Moriarty scheuren samen in geleende of gestolen auto’s kriskras door Amerika op een soundtrack van jazz en een dieet van dope, fastfood en meiden. Van oost naar west en weer terug in jachtig proza. De bijbel van de Beat Generatie. Heette het in de vertaling van John Vandenbergh in 1961 nog Op weg, in die van Guido Golüke uit 1988 is dat Onderweg geworden.

2 Eva Coolen – Regeneratie
Twee tienermeisjes, die elkaar kennen vanachter de kassa in een supermarkt in Lelystad, menen op de vlucht te moeten slaan. Hun rode Peugeotje brengt hen langs tankstations, wegrestaurants en parkeerplaatsen om uiteindelijk te stranden in een smoezelig hotelletje bij het zeehondencentrum in Pieterburen.

3 Mona Simpson – Overal en nergens
Omdat Anne August – type vervelende puber – zo nodig filmster wil worden, verbranden moeder Adele en dochter alle schepen achter zich in Bay City, Wisconsin en reizen in een Lincoln Continental naar Hollywood, Californië, met als rode draad: constant hoogoplopende ruzies. En Californië, Los Angeles en Hollywood geven zich niet zomaar gewonnen. Verfilmd met in de hoofdrollen Susan Sarendon en Natalie Portman.

4 E. Annie Proulx – Ansichten
Na een tragische gebeurtenis ontvlucht in 1944 Loyal Blood in een ouwe brik de ouderlijke boerderij in Cream Hill, Vermont. Hij reist en zwerft door de wildernis van Colorado, Utah en Wyoming en schrijft op onregelmatige tijden een ansichtkaart aan zijn familie, zonder vermelding van zijn verblijfplaats, daardoor niet wetend dat zijn ouders zijn overleden en de boerderij verkocht. Proulx’ debuut in 1992.

5 Osvaldo Soriano – Een schaduw net als ik
On the Road in Zuid-Amerika. Een door paniek bevangen computerexpert en zonder geld op zak reist over de pampa’s van Argentinië en ontmoet allerlei rare vogels. Verlaten wegen, gesloten motels en groezelige casino’s zijn het decor waarin de ik-figuur zijn ondergang tegemoet rijdt.

6 John Steinbeck – De druiven der gramschap
Het is niet bepaald een roadtrip die de familie Joad onderneemt. In een gammele vrachtwagen ontvluchten ze de uitgemergelde grond van Oklahoma, op zoek naar een beter bestaan in Californië. Hun levensader is Route 66, ‘de voornaamste landverhuizersweg. 66 – het lange betonnen pad dwars door het land’. Klassiek epos over de Grote Depressie.

7 Wiebren Rijkeboer – Road
Wanneer een popmuzikant in ruste wordt overgehaald zijn levensverhaal te vertellen, neemt zijn biograaf hem in een Ford Thunderbird op sleeptouw door de VS. Een dubbele roadnovel: een verhaallijn in het heden van 1997 en een van een rockband in de sixties, op zoek naar roem.

8 Paul Auster – Maanpaleis
Hoewel Maanpaleis zich grotendeels afspeelt in New York, is het vooral een roman over reizen. Uiteindelijk komt het er toch van als het naar Jules Verne verwijzende hoofdpersonage Marco Stanley Fogg in een Pontiac Bonneville stapt, op zoek naar een grot in Utah. ‘We zouden zoeken, maar niet vinden.’ Fogg reist door naar Californië – niet met de auto, maar met de benenwagen.

9 Amor Towles – De Lincoln Highway
De broers Emmet en Billy Watson reizen en zwerven door het onmetelijke Amerika. Hun vader is net overleden, zodat de broers de boerderij in Nebraska verlaten. Ze gaan op zoek naar hun moeder die hen acht jaar daarvoor plotseling in de steek heeft gelaten. Hun enige houvast zijn acht ansichtkaarten die ze haar jongens heeft gestuurd van steden liggend aan de Lincoln Highway – en die eindigt in San Francisco.

10 Dave Eggers – Helden van de grens
Josie, gescheiden, verkoopt haar tandartsprakrijk en vliegt met haar twee kinderen naar Alaska. Daar huurt ze voor drie weken een niet bepaald nieuwe camper om door de natuur te trekken om dan uit te komen bij haar stiefzus met ze eigenlijk geen contact heeft. Maar wat een vakantie zou moeten zijn, lijkt eerder een vlucht uit haar dagelijks bestaan.