We kregen van Arjen van Meijgaard al 10 tips, maar er zijn nog veel meer eilanden te ontdekken op de wereld. Deze 10 tips komen van Marjon Nooij.

1 Boudewijn Büch – Rond de wereld in 160 eilanden
Deze verhalenbundel uit 2014 is samengesteld door Eva Rovers. Büch was gefascineerd door eilanden – zijn islomanie – door het gevoel van eenzaamheid dat ze in zijn gedachten opriepen, maar hij was vooral een gepassioneerd boekenkastreiziger die altijd op zoek bleef naar de dodo. Hij fabuleerde er lustig op los, maar zijn kostelijke eilandverhalen spreken nog altijd tot de verbeelding.

2 Jan Brokken – Het eiland van Jean Rhys
Een persoonlijke zoektocht naar het verhaal van Jean Rhys en haar meest autobiografische meesterwerk De wijde Sargasso Zee. Dit boek heeft zoveel indruk op hem gemaakt dat hij driemaal – met Rhys’ boek als reisgids in zijn binnenzak – naar Dominica is afgereisd; het eiland in de Caribische Zee waar in 1890 haar wieg heeft gestaan en de zetel is van haar interpretatie van de voorgeschiedenis van Charlotte Brontës klassieke roman Jane Eyre.

3 Tamsin Calidas – Ik ben een eiland
Een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt op de Schotse Hebriden waar Calidas met haar man gaat wonen. Calidas blinkt uit in prachtige natuurbeschrijvingen. Wanneer de bevolking zich tegen de nieuwkomers keert en het echtpaar lijnrecht tegenover elkaar komt te staan, wordt hun relatie op de proef gesteld.

4 Adwin de Kluyver – De eilanden van goed en kwaad
Pak dit vuistdikke boek en reis met De Kluyver mee naar diverse eilanden die de aardbol rijk is. Een indrukwekkende reis naar o.a. een paradijs zonder vrouwen, een gevangeniseiland, het Formosa van George Psalmanazar, het raketteneiland, het eiland des doods en het eiland van de toekomst.

5 Frank Westerman – Zeven dieren bijten terug
Westerman treedt vier eeuwen later, via de noordelijke route langs Siberië, in de voetsporen van Willem Barentsz en gaat op Nova Zembla op zoek naar dieren, om te onderzoeken wat de dieren die daar leven te vertellen hebben.

6 Else Morante – Het eiland van Arturo
Een Italiaanse klassieke coming-of-age die werd bekroond met de prestigieuze Premio Straga. Tiener Arturo slijt zijn eenzame dagen op het eiland Procida en heeft maar weinig intermenselijke contacten.

7 Elif Shafak – Het eiland van de verdwenen bomen
Een verhaal vol tegenstellingen over een inktzwarte geschiedenis van de vete tussen Turkse en Griekse bewoners op het eiland Cyprus, waarmee Shafak laat zien dat ze niet zelf vonnist, maar een kritisch waarnemer is.

8 Louis Couperus – De stille kracht
Deze klassieker uit 1900 speelt zich af op Java, waar de Nederlandse familie van resident Van Oudijck is gaan wonen. De mystieke sfeer van de Javaanse cultuur staat centraal.

9 Roy Jacobsen – 01 De onzichtbaren, 02 Witte zee, 03 De ogen van de Rigel, 04 De kinderen van Barrøy
Een meeslepende romanreeks over het harde eilandleven op het Noorse Barrøy na de Tweede Wereldoorlog en een prachtig verhaal over een liefdevolle familie.

10 Arnaldur Indriðason – Maandagskinderen
Als guilty pleasure raad ik een spannend boek aan van Arnaldur Indriðason over rechercheur Erlendur Sveinsson die op IJsland de zeldzame moorden oplost. Begin bijvoorbeeld met Maandagskinderen en je bent verknocht aan de stoïcijnse rechercheur.

(foto: Cosmo F Kramer, via Flickr CC BY 2.0)