Zojuist is in het Jeugdjournaal bekendgemaakt dat Het kleine heelal van auteur Annejan Mieras en illustrator Evelien Jagtman de Gouden Griffel voor het best geschreven kinderboek heeft gewonnen. ‘Ik voel me een soort groot heelal van binnen, mooier wordt het niet,’  reageerde Mieras.

Het Gouden Penseel, voor het best geïllustreerde boek, gaat naar Het touw en de waarheid van Marco Kunst, dat Jeska Verstegen van illustraties voorzag.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Noraly Beyer (voorzitter), Sarita Bajnath, Noaemi Horbach, Emma Eigenaar, Jaap Friso, Rick Teseling en Susan Venings. De Penseeljury bestond uit Emilie Sitzia (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Loes Reichenfeld, William Remmers en Maud van Suylen. Over Het kleine heelal schrijven ze:

Het kleine heelal is zo kundig en zo liefdevol gecomponeerd dat we het als jury met volle overtuiging een Gouden Griffel toekennen. Het is een ultiem kinderboek in de betekenis dat het alles heeft om uit te groeien tot een klassieker.

Aan Het touw en de waarheid wijden ze de volgende woorden:

De uitzonderlijke wijze waarop tekst en beeld hier samenvloeien, de manier waarop dit verhaal duiding geeft aan onze tijd en vernieuwing binnen het werk van deze illustrator, maken dat de Penseeljury met genoegen en overtuiging een Gouden Penseel toekent aan Jeska Verstegen voor Het touw en de waarheid.

Mieras en Verstegen ontvangen allebei 10.000 euro en een zandsculptuur van hun winnende boek. De prijsuitreiking zal morgenavond plaatsvinden op het Kinderboekenbal.