We moeten niet steeds opnieuw uitleggen waarom lezen belangrijk is, we moeten vooral laten zien dat we lezen en voorlezen. Janneke Schotveld pleitte in de Volkskrant voor minder uitleg over het nu van lezen: ‘Leesbevordering? Ik stop ermee’.

Empathie, woordenschat, diepe concentratie, een bekwaam burger worden die zijn of haar post kan lezen: leesbevordering is iets dat wij, lezers die het beter weten, met alle goede bedoelingen door de strot proberen te duwen van hen, de arme, onwetende niet-lezers.

Echt geholpen heeft dat niet constateert ze dan ook. We moeten niet uitleggen, maar doen. En als je niet van lezen houdt dan heb je pech gehad:

Voor één groep mensen betekent die ‘jammer dan’ dat ze beter een ander vak kunnen kiezen: leerkrachten op de basisschool. […] Een leerkracht die geen (kinder)boeken leest is als een piloot met vliegangst, een bakker met glutenallergie of een loodgieter met twee linkerhanden. De basisschool heet niet voor niet basisschool. Daar wordt het fundament gelegd voor de rest van vele levens. Hou je niet van (voor)lezen, ook niet na het eerste jaar pabo? Kies dan een ander vak.

Lees het hele opiniestuk van Janneke Schotveld hier.

(foto: Beeldbank De Boer)