Tosca van Maud Vanhauwaert heeft de Hebban Debuutprijs 2024 gewonnen. Ze kreeg de prijs uit handen van Lize Spit. Vanhauwaert ontvangt morgen een cheque van 2.500 euro van hoofdsponsor Looplabb tijdens het Debutantenbal in Sociëteit De Kring in Amsterdam.

Met Tosca (Das Mag) zet Maud Vanhauwaert een indrukwekkend debuut neer dat boven de andere genomineerden van de Hebban Debuutprijs 2024 uitstijgt. En dat terwijl wij toch al blij verrast waren door het hoge literaire niveau van de shortlist dit jaar. Vanhauwaert onthult zichzelf als een meesterverteller en weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm van Tosca zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden. De roman van Maud Vanhauwaert is een totaalpakket, met een geheel eigen geluid dat de lezer reikhalzend laat uitkijken naar meer.

Naast Tosca stonden de volgende boeken op de shortlist:
Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi (Prometheus)
Droomhuis van Inez de Goede (Orlando)
Beste mevrouw Eva van Valentijn de Heer (Pluim)
Tussen morgenzee en avondland van Ramy El-Dardiry (Querido)

De vakjury van de Hebban Debuutprijs 2024 bestond uit Hebban-redacteuren Debbie van der Zande, Martijn Lindeboom, Suzette Eikelenboom en Roos Wolthers, Hebban-recensenten Lieke Roovers, Sigried Lievens en Gigi van de Loo en boekverkopers Evelyn Evertsen (Boekhandel Westerhof, Zwolle), Pauline Goedemans (Boekhandel Grimbergen, Lisse) en Peter Hoomans (Boekhandel Scheltema, Amsterdam).