Wim Landuyt heeft zaterdagavond de finale van het NK Poetry Slam 2024 gewonnen, door in een allesbeslissende battle Ivar van der Walle te verslaan. Daarmee is Landuyt 1.000 euro rijker en een jaar lang in het bezit van de Gouden Vink wisseltroffee. Andere finalisten waren Matthijs van Egmond, Ilidia Medina, Sanne Lolkema, Fabio Lemoine, Gedichten van Goos en Julian Harmens.

Het NK Poetry Slam is de traditionele opening van het International Literature Festival Utrecht. Ook nu was zaal Pandora in Tivoli weer goed gevuld. Sophia Blyden en de vorige winnares Nicole Kaandorp hadden de presentatie in handen. De jury, die tot aan de finale vijftig procent invloed had op wie doorgingen, bestond uit Dean Bowen, Yentl van Stokkum en Edward van de Vendel. Na de eerste ronde bleven Lolkema, Lemoine, Harmens en natuurlijk de uiteindelijke winnaars van de tweede ronde Van der Walle en Landuyt over.

De (meeste) finalisten op een rijtje

De battle, waarin de kandidaten om en om een gedicht ten gehore mochten brengen, was van een kampioenschapsfinalewaardig niveau. De jury was unaniem verpletterd door Van der Walle. Van Stokkum vergeleek zijn werk met dat van Menno Wigman (‘En dat is een groot compliment’) en zei dat ze al jaren niet meer zoiets goeds had gehoord bij slams. Van de Vendel had ook de voorkeur voor Van der Walle, maar was wel diep onder de indruk van Landuyts gedicht over migratie aan de hand van een Fiat Punto. Bowen prees de ijzige kalmte van Landuyt, toen hij in de battle zijn tekst dreigde te vergeten.

Uiteindelijk lag de volmacht bij het publiek en dat bleek gemeten aan de hand van het aantal geproduceerde decibellen een voorkeur te hebben voor Landuyt. En zo kon hij, onder de draaikunsten van Daan Doesborgh, dansen tijdens de afterparty met een Gouden Vink onder zijn arm.