In wat voor een land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet van Karin Amatmoekrim heeft zojuist De Nederlandse Biografieprijs 2024 gewonnen. De tweejaarlijkse prijs voor de beste biografie kent een geldbedrag van 20.000 euro. De biografie werd uitgegeven door Prometheus.

Uit het juryrapport:

Karin Amatmoekrim heeft ons gegrepen met een indringend portret. In dit boek heeft een biograaf die de hoofdfiguur niet zelf heeft meegemaakt, een voorbeeldig evenwicht bereikt tussen twee uiterste vereisten van het genre: liefdevolle empathie en kritische distantie.[Een boek] waarin het bezield individualisme van de hoofdfiguur behalve diens kracht tenslotte ook een zwakte werd – waarmee die biografie de lezer ook te denken geeft over de interactie tussen individu en omgeving, en over hoe iemand zich kan inzetten voor culturen en hun overbrugging, maar er gaandeweg ook tussen verloren kan raken, tot aan zelfverlies aan toe.

De andere genomineerden waren:
* Peter-Paul de Baar – Theo Thijssen (1897-1943). Schrijver, schoolmeester, socialist (2023) (Van Oorschot)
* Roelof van Gelder – De koopman van Kanton. Jan Bekker Teerlink (1759-1832) (2022) (Prometheus)
* Laura van Hasselt – Geld, geloof en goede vrienden. Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam 1816-1889 (2023) (Balans)
* Judith Koelemeijer – Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven (2022) (Balans)

In 2022 won René van Stipriaan deze prijs met De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje.

De jury van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bestond uit: voorzitter prof. dr. Frits van Oostrom, neerlandicus en voormalig president van de KNAW, en de leden mevrouw prof. dr. I. Sluiter, classica en oud-president van de KNAW, prof. dr. J.T. Leerssen, literatuurwetenschapper en historicus, mevrouw dr. A. Esmeijer, directeur Algemene Zaken van de KNAW, en mevrouw drs. M. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.