De Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan de Zuid-Koreaanse auteur Han Kang. De Zweedse Academie roemt haar voor haar ‘intense poëtische proza dat historische trauma’s aankaart en de kwetsbaarheid van menselijk leven blootlegt’.

Han Kang werd op 27 november 1970 geboren in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju. Op haar negende verhuisde het gezin naar de hoofdstad Seoul. Ze studeerde aan de Yonsei Universiteit.

Ze debuteerde in 1993 met gedichten, twee jaar later volgde haar prozadebuut, de verhalenbundel Love of Yeosu. Met de roman The vegetarian (채식주의자) uit 2007 (verfilmd in 2009) brak zij in 2015 internationaal door. In dat jaar verscheen ook een Nederlandse vertaling van Monique Eggermont bij Nijgh & Van Ditmar. Het boek werd wereldwijd een bestseller en bezorgde Han Kang de International Man Booker Prize.

Andere in het Nederlands vertaalde boeken van haar zijn: Ik zeg geen vaarwel(vertaald door Mattho Mandersloot), Mensenwerk en Wit (de laatste twee romans zijn vertaald door Marijke Versluys en Deborah Smith).

De winnaar van de Nobelprijs krijgt behalve een medaille een bedrag van 970.000 euro. Het is de achttiende keer dat de prijs is toegekend aan een vrouw, in een reeks van in totaal 117 laureaten. In december is de feestelijke uitreiking.

Tekening van de laureaat: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.