Op 30 april 2025 zou Jeroen Brouwers 85 zijn geworden. Een goed moment voor de eerste editie van het jaarlijkse Cahier Jeroen Brouwers.

Cahier Jeroen Brouwers wordt een jaarlijkse uitgave met documenten en vondsten uit Brouwers’ indrukwekkende archief, voorpublicaties uit de biografie in wording, bijdragen van gastauteurs, analyses & anekdotes, interpretaties & illustraties, parafernalia & paralipomena.

Het eerste nummer verschijnt op 30 april 2025, de dag waarop Jeroen Brouwers 85 zou zijn geworden. In een uitgebreid interview geeft Tom Lanoye zijn visie op het oeuvre van Brouwers en gaat hij in op het belang van diens polemieken. Gijs Wilbrink en Peter Zantingh zijn de eerste gastauteurs, Johan Vandenbroucke brengt verslag uit van zijn werk aan de biografie.

De redactie diept ongepubliceerde brieven, teksten en tekeningen op uit het archief en laat de verrassende ontstaansgeschiedenis zien van Brouwers’ debuutroman Joris Ockeloen en het wachten. En er is ruimte voor Brouwers’ persoonlijke leven, met herinneringen van wie hem van nabij hebben gekend.

De redactie bestaat uit: DRoosmarie Custers, Gwennie Debergh, René Franken, Anita Roeland, Johan Vandenbroucke en Lodewijk Verduin.

Zie hier voor meer informatie.