De Kinderboekenweek laat zijn sporen na in de Bestseller 60, want in de top 10 vind je maar liefst 6 kinderboeken. Rutger, Thomas en Paco – De Safari begon 5 weken geleden op 1 en is na plek 2, 3 en 2 weer terug op 1. Ghostwriter Sander Meij zal tevreden kijken na het affakkelen van de reeks deze zaterdag in de Volkskrant. De Gouden Griffel ging dit jaar naar Annejan Mieras en die maakt met Het kleine heelal een reuzensprong van 46 naar 4.

De hoogste binnenkomer in de hoek van literatuur voor volwassenen is Konvooi van Tommy Wieringa. Geen roman, maar non-fictie over de reizen met hulpgoederen naar Oekraïne. Helemaal aan het eind van de lijst zien we Dius van Stefan Hertmans binnenkomen op 59.

Door de enorme hoeveelheid kinderboeken in de bestsellerlijst zakken de literaire werken behoorlijk. Intermezzo van Sally Rooney heeft er nog weinig last van, want de roman is slechts 4 plekken gezakt en staat nu op 9. Odyssee van Stephen Fry moet echter 22 plaatsen toegeven en staat nu op 39. Een wild dier van Joël Dicker zakt 23 plekken op de lijst en staat nu op 43. Het debuut van Stijn de Vries, Als de zon valt, vinden we nieuw op 49.

Het Stravinsky-spel van Arthur Japin staat deze week op 38 (-19), Meneer Putmans ziet het licht van Hendrik Groen staat nu op plek 45 (-24). Toon Tellegen is verdwenen uit de lijst evenals Safae el Khannoussi met Oroppa. Ook P.F. Thomése en Maartje Wortel zijn niet terug te vinden.

Een hogere liefde van Albert Camus met een inleiding van Bas Heijne wint het ook niet van De Zoete Zusjes en staat nu op 46 (-40). Bart Van Loo moet met zijn Stoute schoenen 23 pasjes achterwaarts zetten en staat nu op 48.

Van Anya Niewierra staan er nog slechts 3 boeken in de lijst, op plek 16, 31 en 58.

De gehele Bestseller 60 van week 41 bekijk je hier.