Filmpje: Michelle van Dijk over literatuuronderwijs en leesplezier
De fabels ontrafeld: zó werkt goed literatuuronderwijs door Michelle van Dijk (leraar Nederlands / schrijver) op de Dag van het Literatuuronderwijs 2024. Je kunt de tekst ook hier nalezen.
Interessant.
Ook dit: ‘Het is daarentegen schadelijk om verhalen te lezen waarin negatieve stereotypen en vooroordelen kritiekloos herhaald en dus genormaliseerd worden.’
Onhaalbaar. Want je zou dan ook boeken waarin mannen dader zijn en vrouwen slachtoffer (stereotypen) moeten eh moeten, ja wat? Moet je die boeken met stereotypen niet laten lezen? Zorgen dat ze niet verschijnen? Leerlingen dwingen positieve boeken te laten lezen over slavernij? Eh?
Michelle is hier niet duidelijk.
en ik ben blij dat ik las en lees wat ik wil, stereotype of niet.
Zie https://renzoverwer.wordpress.com/2024/04/13/morele-kritiek-op-tim-krabbes-het-gouden-ei/
Dan nog even over dat herkennend lezen. Waarom zo identiteiterig? Een transjongere kan ook boeken lezen en herkennen over niet-trans, een jongen een meisjesboek, een Marokkaan over een Engelsman.
T wordt allemaal zo benauwend. En zo… het is erg polariserend zo dat te stellen, Michelle.
we kunnen boeken langs een morele meetlat leggen. We kunnen t ook niet doen.
Succes met het lees- en taalonderwijs allen!
Bij te veel keuze wordt het ook lastiger om te kiezen, ik denk dat we snel geneigd zijn kids over één kam te scheren. Wanneer de identiteit nog niet volledig gevormd is, of in geval van een angstig of onzeker aangelegen persoon, is kiezen ook lastiger.
Overstimulans is idd een grote boosdoener, daarnaast is het apparaat, “het algoritme” op sociaal media en andere apps velen malen persoonlijker dan de meeste docenten of ouders welke ik ken. Elke app biedt immers “persoonlijke” stimulans doormiddel van het profileren van zijn gebruikers en hun online gedrag. Dit zorgt ervoor dat gebruikers “gehookt” raken aan het gebruik van de app. Wie gaat immers tegenwoordig nog activiteiten ondernemen welke niet in de belangstelling vallen van het individu, tenzij ze hiertoe worden geforceerd.
Daarnaast mis ik in het verhaal de invloed van bepaalde omgevingsfactoren. Thuissituatie laat uit meerdere onderzoeken blijken voor tekortkomingen en problemen in geletterdheid te zorgen.
Lezen is immers een denksport en vereist concentratie en dus een gecontrolleerde omgeving. 1 op de 10 kinderen in nl groeit op in een onveilige of instabiele thuissituatie.