Nieuws: Joe Speedboot is ‘een achterhaald verhaal over puberale geslachtsdrift en slutshaming‘
Terwijl in Nederland de leden van de bibliotheek hun plaatselijke bieb platlopen om een exemplaar van Joe Speedboot te bemachtigen tijden Heel Nederland leest, is Uschi Cop, schrijfster van Zwaktebod heel wat minder gecharmeerd van de bestseller van Tommy Wieringa. In Knack verwoordt ze haar weerzin, onder meer over het einde van de roman:
De held van het verhaal krijgt zijn vliegtuig aan de praat en vliegt uit jaloezie over de bruiloft van PJ, hij trekt een banner achter het vliegtuig aan met erop: HOER VAN DE EEUW. Het hoofdpersonage Fransje moet hier onbedaarlijk mee lachen. En zo eindigt het boek als een achterhaald verhaal over puberale geslachtsdrift en slutshaming die wordt onthaald als catharsis.
Ook de rest van het oeuvre van Wieringa moet het ontgelden, waarbij Cop enkele andere critici citeert:
Ik ben niet de eerste die struikelt over de manier waarop sommige van Wieringa’s personages worden neergezet. In Arjen Fortuins recensie van het boekenweekgeschenk uit 2014 ‘Een mooie jonge vrouw’ valt volgens hem vooral de misogynie van de hoofdpersoon op. Ook Gijsbert Pols zegt, in een recensie op De Reactor, dat de novelle wemelt van de passages die blijk geven van virulente vrouwenhaat. Daarnaast merkt Pols ook de stereotypering van homoseksuelen en mensen van kleur op. Thomas De Veen hekelde in 2017, ook in NRC, de Marokkanenclichés ‘die zowel seksistische als etnische vooroordelen versterken’ in Wieringa’s roman ‘De dood van Murat Idrissi.’
Lees het hele artikel hier. Leden (maar ook niet leden) kunnen nog de hele maand, voor zolang de voorraad strekt, terecht in de bibliotheek. Voor het tourschema van Wieringa, klik hier.
(foto: Bibliotheek Noord-Veluwe)
Huh, zo kun je een heel leuk en goed geschreven boek waarin mooie thema’s als vriendschap voor komen, afbreken. Is hier sprake van jaloezie? Joe Speedboot is bovend een heel toegankelijk boek dat bij mensen het plezier in lezen weer terug kan brengen. Ik heb het boek lang geleden gelezen. Ik herkende er mijn eigen puberale gedrag in. Het heeft me niet vrouwonvriendelijk gemaakt.