Guus Luijters is vandaag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan blaaskanker met uitzaaiingen naar de lever en had geen behoefte meer aan een chemotherapie die slechts enkele maanden uitstel van executie zouden kunnen geven. In zijn afscheidsinterview in Het Parool zei hij:

Ik ben een beetje een rare schrijver geworden, ik heb nooit een groot publiek gekregen. En ik werd slecht gerecenseerd. Meestal heb je een van de twee: of goede recensies of veel lezers. Ik had geen hoge oplages en altijd slechte kritieken. Toch hebben uitgevers altijd iets gezien in wat ik wilde schrijven.

In de literatuurgeschiedenis zal Luijters vooral herinnerd worden als één van de recensenten die door Jeroen Brouwers te grazen werd genomen in zijn pamflet tegen de schrijvers uit de jaren zeventig: De Nieuwe Revisor (opgenomen in Kladboek).

In deze eeuw schreef Luijters veel over de Twwede Wereldoorlog. Zo kam in 2012 In Memoriam uit over gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945. In 2013 verscheen Kinderkroniek 1940-1945: brieven, getuigenissen en dagboeken uit de Shoah.

Dit jaar kreeg Luijters voor zijn werk de Andreaspenning van de stad Amsterdam en een oorkonde van Yad Vashem voor zijn werk.