Nieuws: Literatuurplein verdwijnt per 1 januari
Drie jaar geleden nam oprichter Jef van Gool afscheid van ‘zijn’ site Literatuurplein, vorige week maakte de Koninklijke Bibliotheek (KB) bekend dat de site op 1 januari 2020 wordt opgeheven. De wet van de remmende voorsprong volgens hoofdredacteur Sophie van Dam:
Literatuurplein was op een aantal gebieden zijn tijd vooruit. Veel van de concepten uit Literatuurplein hebben inmiddels ook in andere bibliotheekdiensten van de KB een plek gekregen. Natuurlijk in de eerste plaats in de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) die alle boektitels bevat die zich in Nederlandse bibliotheken bevinden en die steeds beter en aantrekkelijker wordt. Voor leestips, inspiratie – en nog veel fijner misschien, de boeken zélf – kunnen lezers bij de Online Bibliotheek terecht. Voor meer specifieke literaire titels en schrijversinformatie is er de DBNL.
Literatuurplein is dus inmiddels ’ingehaald’ en heeft onvoldoende meerwaarde ten opzichte van andere websites en diensten om de stijgende kosten voor onderhoud en beheer te kunnen verantwoorden.
Onderdelen van de site worden overgeheveld naar andere sites die de KB beheert. Op Twitter was niet iedereen blij met het besluit:
Wat?? Waarom? Eerst leesplein de nek omgedraaid en vervangen door het veel slechtere https://t.co/V8d79Xr6Rd en nu Literatuurplein. Ik hou mijn hart vast want als ik leesplein voor ogen hou dan kan de KB variant straks niet aan Literatuurplein tippen……
— ingrid de graaf (@knor651) 19 juli 2019
Maar literatuurplein wordt dus versnipperd tot 8 verschillende plekken als ik het goed zie. Nou ja: dat is dus ook mijn probleem met het verdwijnen van Leesplein: je moet nu op allemaal verschillende plekken kijken en vindt veel minder. De versnippering van iets dat goed was.
— Miriam (@boekmama) 19 juli 2019
Literatuurplein wordt beëindigd >> https://t.co/fojcxlhazg Jammer was in mijn ogen toch een mooie portalsite ohgv #literatuur
— Bart Linssen 🚴 (@Bartwatching) 19 juli 2019
Niet zo tegenstrijdig: een aantal onderdelen is zeker waardevol (bijv. de Wereldkaart) maar zouden op vergelijkbare, beter bezochte sites als https://t.co/gYJ9CYNtg0 beter tot hun recht komen. Maar de eigen database van Literatuurplein bijv. is dubbel ten opzichte van de NBC. ^AL
— Koninklijke Bibliotheek (@KB_Nederland) 22 juli 2019
Dan moeten jullie iets aan je communicatie doen. Iets de nek omdraaien en de 'leuke dingetjes' in je eigen site plakken komt niet erg sympathiek over. Je uitsluitend baseren op bezoekersaantallen trouwens ook niet. 1/1
— Jeanine Deckers (@Tenaanval) 22 juli 2019
… sites van BNL die überhaupt bezoekers trok (en groeide) in de periode 2005-2015. Ik hoop dat de content en data even goed vindbaar blijven in de nieuwe situatie 2/2
— Frank @frhuy@mastodon.social (@fhuysmans) 22 juli 2019
Blijft de redactie wel aan als @Literatuurplein straks gestopt is? Zij zijn namelijk degene die het verschil maken. Ook hier zit een steengoede redactie achter.
— Marjolein Hordijk (@JustSlacking) 22 juli 2019
Dat was precies waar ik al bang voor was. Dat is namelijk ook wat de liefde uit https://t.co/C9TSZDSftR heeft gehaald. Mijn grote verzoek omdat echt goed te blijven monitoren.
— Marjolein Hordijk (@JustSlacking) 22 juli 2019
#Literatuurplein gaat stoppen. Net als #Leesplein weer het einde van een tijdperk waar wij aan de basis stonden. Onze eerste brainstorm met (toen nog) NBLC was op 1 dec 1999. Op 20 april 2001 schreven Jef van Gool en @huwie het FO en ontwierp @huwie het datamodel. @KB_Nederland https://t.co/bTDIUnbwCH pic.twitter.com/v57uLpciJE
— Icontact (@icontactnl) 23 juli 2019