Nieuws: Kwamen de literaire voorspellingen voor 2019 uit?
Op de laatste dag van het jaar is het goed om nog eens terug te blikken op de literaire voorspellingen die we aan het begin van het jaar deden. Hoe staat het met onze voorspellende gaven? Spoiler alert: niet best.
* Travestie-act van Jan Siebelink en Murat Isik valt niet lekker bij opening van het Boekenbal.
Nee, maar er stond wel een oud wijf in de zaal te schreeuwen toen CPNB-directeur Eveline Aendekerk een poging deed om het wereldrecord clichés aaneen rijgen te verbeteren: ‘Waar ik de komende jaren met jullie allemaal mijn stinkende best voor wil doen: de Nederlander aan het lezen krijgen en aan het lezen houden. De lezer centraal! Dat kan alleen met prachtige boeken van fantastische auteurs. Dit vieren we vanavond! We vieren het boek en we vieren het vak. We vieren de brug die boeken kunnen slaan in de samenleving, ook waar het gevoelige onderwerpen betreft.’ En toen moest haar cup-a-soup-moment nog komen.
* Boekenweekgeschenk wordt lovend besproken door Arjan Peters (vijf sterren) en mild kritisch door Thomas de Veen (drie ballen).
Nee, Arjan Peters kende drie sterren toe, Thomas de Veen slechts één bal (de onderlinge verhouding klopte dus wel).
* Nieuw voorstel voor tweedegraads lerarenopleidingen: als je literatuur voor 1980 niet meer verplicht stelt, stijgt het slagingspercentage. Politiek blij met radicale aanpak lerarentekort.
Nog niet voorgesteld, maar onbevoegden voor de klas zetten, mag wel, dus in zekere zin is deze voorspelling toch een beetje goed.
* Bij de ontvangst van het bronzen beeldje behorend bij de P.C. Hooftprijs breekt Marga Minco tot schrik van de aanwezigen in tweeën.
Nee, maar de voorzitter van het bestuur van de P.C. Hooftstichting kreeg wel de schrik te pakken.
* Travestie-act van René van der Gijp en Johan Derksen valt ook niet lekker bij opening van het Boekenbal.
Nee, ook al niet waar.
* Wim Kieft weer zwaar aan de coke voor deel drie van zijn biografie. ‘Je moet wat over hebben voor de literatuur,’ aldus de blonde ex-voetballer.
Nee, maar de voetballer is wel weer terug aan de tafel bij de mannen van Veronica Inside die zijn vorige boeken zo plugden (omdat dochter Derksen de baas is van al die voetbalboeken) dus er is hoop.
* Jij bent van mij van Peter Middendorp wint Libris Literatuur Prijs.
Nee, maar Rob van Essen wel. Peter Middendorp haalde de shortlist niet eens tot verrassing van velen.
Morgen de shortlist van de #LibrisLiteratuurprijs. Ik zet mijn geld in op: Rob van Essen (De goede zoon), Peter Middendorp (Jij bent van mij), Marente de Moor (Foon), Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa), Nina Polak (Gebrek is een groot woord), Peter Terrin (Patricia).
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) March 17, 2019
* Autobiografische familieroman van Raymond van de Klundert (aka Kluun) verschijnt niet in 2019.
Goed!
* Nieuw voorstel voor tweedegraads lerarenopleidingen: als je werkwoordspelling overlaat aan de verantwoordelijkheid van de computer, stijgt het slagingspercentage. Politiek blij met radicale aanpak lerarentekort.
Nee.
* Bij tweede seizoen boekenprogramma Matthijs van Nieuwkerk blijkt Gerard Joling ook een echte literatuurliefhebber te zijn door de Russische Bibliotheek aan te prijzen. ‘Die hele Oblomov, wat een giller! Hij leg de hele tijd op de bank, nou ik leg de hele tijd op bed! Maar dan niet om te lezen! Snap je?! Niet om te lezen! Snap je?’
Nee, er kwam geen tweede seizoen van het boekenprogramma. Sterker nog: het enige boekenprogramma dat er nog wel was, wordt geschrapt.
* De Nobelprijs voor literatuur wordt twee keer uitgereikt. Opnieuw aan Maryse Condé, maar nu echt, én aan Paul Auster.
Twee keer fout: het werden Olga Tokarczuk en Peter Handke.
* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt en drinkt.
Twee maal goed, want Brusselmans poepte er weer twee boekjes uit.
* Saskia Noort kondigt autobiografische familieroman aan.
Nee, maar ze kondigde wel het einde van de relatie met Kluun aan.
* In zijn Telegraaf-column, op Twitter en op tv beweert Leon de Winter in totaal 23 keer dat hij monddood wordt gemaakt.
Goed, al werd De Winter dit jaar bekender dankzij zijn carrièreswitch van schrijver naar patatboer.
Wilde de lowcarb friet uit de tweets houden, maar de aandacht is te groot. Dus: nog niet bij alle AH's uitgeleverd. De rauwe aardappelen zijn Colomba's (bij AH te koop). Ja, kan ook in olie en in de keukenoven, heerlijk maar de calorieën stijgen (de carbs blijven behoorlijk laag)
— Leon de Winter (@leondewinter) November 3, 2019
* Lemniscaatdirecteur Boele van Hensbroek gaat kinderen inspuiten met mazelen-vaccin om zijn gelijk te halen. ‘Allemaal op vrijwillige basis,’ zegt hij, ‘en er zitten geen autisten tussen!’
Nee, maar blijf waakzaam.
* Nieuw voorstel voor tweedegraads lerarenopleidingen: als de president van de Verenigde Staten vooral tweets schrijft, dan kan het schrijfonderwijs voor onze leerlingen ook een stuk eenvoudiger en daarmee daalt het nakijkwerk en stijgt het slagingspercentage. Politiek blij met radicale aanpak lerarentekort.
Nee.
* Critici over verfilming van Sexdagboek van Heleen van Royen: ‘Haar Twitteraccount was opwindender.’
Nee, de film moet nog uitkomen, dus dit jaar werd het dansen om op te vallen.
Het sprookje is voorbij. Even was ik een prinses. Met een heuse prins ofwel @Bernard87 Een onvergetelijk avontuur. Prachtige foto’s van @PHarderwijk @RTL4 #DWTS #DancingWiththeStars pic.twitter.com/80iI2YSceo
— Heleen van Royen (@HeleenvanRoyen) September 16, 2019
* BookSpot verandert de regels voor de Literatuurprijs. Boeken op shortlist van BookSpot Literatuurprijs maken geen kans meer op de BookSpot Lezersprijs. Eindelijk twee winnaars!
Bijna goed. BookSpot kwam met zoveel prijzen dat ook Gerbrand Bakker het niet meer snapte. BookSpot trok kort daarna de stekker uit de prijzen, een primeur die ons een boze mail van de secretaris opleverde.
* A.F.Th. van der Heijden maakt bekend dat zijn Oekraïense romans als zelfstandige cyclus zal worden voortgezet. Voorlopig zijn er 18 delen gepland.
Nee, maar zekerheid daarover kunnen we uiteraard niet geven.
* Ze hadden gewaarschuwd kunnen zijn door de teloorgang van Bzzlletin, Bunker Hill, het boekenkatern van Het Parool en de Nieuwsshow; ook Propria Cures sluit na 129 jaar de deuren nadat Arie Storm redacteur is geworden.
Nog niet. En zijn boeken worden ook nog steeds uitgegeven door Prometheus, ondanks dat er nog geen 500 exemplaren van verkocht worden. Voor de rest was Storm dit jaar weer gewoon complimenteus over zijn collega’s.
* Column Özcan Akyol in het AD gaat in het vervolg gepaard met een waarschuwingsbalkje met de tekst: ‘Kan ironie bevatten. Niet meteen kwaad worden. Eerst nadenken, voor zover mogelijk.’
Helemaal goed. Ook dit jaar ging de ironie aan heel veel AD-lezers en boze twitteraars voorbij, terwijl de schrijver in zijn column over ontoereikende chocoladeletters zelfs een acrostichon van het woord ironie had opgenomen.
* De P.C. Hooftprijs voor essayistiek wordt nog net op tijd uitgereikt aan Jeroen Brouwers.
Nee, Maxim Februari ging met de eer strijken. Jeroen Brouwers brengt eerst nog een nieuwe roman uit en wordt dan twee jaar ingevroren, zodat hij in 2021 weer kans maakt op de P.C. Hooftprijs voor proza.