Nieuws: Ook CPNB gooit handdoek in de ring (of toch niet) en wil naar verhalen gaan vissen: ‘Wat nou boeken?’
De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, de CPNB, gaat binnenkort wellicht CPNV heten, de Stichting Collectieve Propaganda van Nederlandse Verhalenvissers. Senior pr-adviseur en persvoorlichter van de CPNB Job Jan Altena retweette vandaag instemmend het verhaal van Jowi Schmitz in Trouw. In dat artikl gooide Schmitz als schrijver de handdoek in de ring: ze gaat niet meer langs op scholen om leerlingen aan het lezen van boeken te krijgen. Vergeefse moeite, want leerlingen lezen niet en hun leraren evenmin. In plaats van leerlingen boeken door de strot te duwen gaat Schmitz liever op zoek naar verhalen die leerlingen buiten het boek kennen.
Ze zeggen na afloop vaak: “Ons zelfgemaakte verhaal in de vorm van een boek, ja, dát zouden we wel willen lezen. Maar nog liever maken we er een serie van. Mag dat?”
“Van mij mag dat”, zeg ik dan.
Vanuit dat ‘zelf doen’, kun je gaan bespreken hoe ze werken, die verhalen. Aan de hand van films, vlogs, blogs, reclame, hier en daar een boek. De uiteindelijke vorm van zo’n verhaal maakt niet uit. Het inzicht wel.
Altena sluit zich daarbij aan. Geen boeken meer, maar verhalen vissen.
"Wat nou boeken? Een hengel. Gaan we verhalen vissen." Pittig betoog @trouw van @Jowischmitz, lijkt tegen Boekenweek voor Jongeren gericht maar haar pleidooi is precies wat wij nastreven. https://t.co/xXKQtgD7yS
— Job Jan Altena (@jobjan) October 18, 2020
Dat hoor je me niet zeggen. Maar… Uit de gesprekken met gamemakers blijkt wel dat zij (meer dan ik had gedacht) veel inspiratie juist uit boeken halen
— Job Jan Altena (@jobjan) October 18, 2020
Dat komt nog. Werken we aan.
— Job Jan Altena (@jobjan) October 18, 2020
Sommige schrijvers moeten vooral leren betere young adults én essays te schrijven. Ik geloof niet dat haar afwezigheid een gemis zal zijn op de scholen in het land. Wat een ideologische treurnis.
— Vlogboek Literatuur (@vlogboek) October 18, 2020
Dan moet je het stuk beter lezen
— Job Jan Altena (@jobjan) October 18, 2020
(foto via Nationaal Archief op Flickr)