Column: Remco Volkers – Heeft Holland talent?
Als ‘pr-agent’ word ik af en toe benaderd door schrijvers die uitgeven ‘in eigen beheer’ (die hebben in hun biografie dan teksten staan als: N schreef vroeger al voor de schoolkrant en het wijkorgaan, en publiceert al jaren gedichten op zijn eigen website), en die dan denken dat slechts dat laatste zetje naar eeuwige roem gegeven kan worden door een goede pr-machine. Alsof debuteren en naam maken een kwestie van een ‘plan’ is, met als ondergeschikte Het Product. Dat is natuurlijk helemaal niet waar, maar het hangt wel in de lucht, het is de tijdgeest, dat hopen op instant succes. Televisieprogramma’s als Idols zijn daar een goed voorbeeld van. Daar kom ik op terug.
Zoals voor veel producten geldt ook voor gelezen worden simpelweg de wet van vraag en aanbod, kwaliteit en uniciteit, om enkele belangrijke randvoorwaarden te noemen waar reguliere uitgeverijen op selecteren. Uitgeven in eigen beheer is in mijn optiek net zoiets als je schuur volzetten met een eigen gebrouwen tandpasta, met een eigen vakantiefoto op de verpakking. Je leurt wat bij familie, de buurvrouw en het kruideniertje om de hoek. En allemaal liegen ze dat ze dat het een geweldige tandpasta is. Dan verkoop je misschien wel twintig tubes. En op je eigen website plaatsen vrienden een recensie, vijf sterren uiteraard: heerlijk, nog nooit zulke witte tanden gehad! Ik raad deze tandpasta iedereen aan!
Onlangs was er bij Nova een item over de honderdduizenden mensen met een schrijfdroom. Of waarschijnlijker: een uitgeefdroom. Of daar ook een gelezen worden-droom bij hoort weet ik eigenlijk niet, terwijl dat voor de ware schrijver toch redelijk bovenaan je verlanglijstje moet staan. Het zal toch niet zo zijn dat al die mensen denken dat de roem ná hun dood alsnog kan komen, net als enkele ondergewaardeerde kunstenaars uit vroeger tijd?
Momenteel is er een relletje rond het televisieprogramma Holland’s got talent. Jurylid Gordon heeft zijn ongezouten mening gegeven aan een mevrouw die kwam zingen. En dat is bij die mevrouw in het verkeerde keelgat geschoten (nadat ze gezongen had pas). Ik op mijn beurt denk: hadden we in het boekenvak maar een Gordon, was er maar eens iemand die onomwonden wannabe schrijvers vertelt dat ze vooral voor hun plezier moeten blijven schrijven, maar dat ze moeten stoppen met het insturen van hun manuscripten aan uitgevers. Dat het kansloos is. Dat ene geweldige manuscript natuurlijk uitgezonderd.
Ik vond Paul Sebes in het item van NOVA over eigen beheer-uitgaven toch zéér Gordoniaans. Hij legde duidelijk uit waarom veel hobby-schrijvers níet uitgegeven worden. Hij gaf hen dan ook een helder advies: hou op met insturen.
Grappig wel, dat de schrijver van bovenstaand boek [Me the Media], Jaap Bloem, ook ooit voor de schoolkrant schreef. I wonder, begint het niet allemaal met een droom? Met plezier in hetgeen je doet? Rol je er soms zelfs per toeval in? Zoals deze Jaap Bloem, die inmiddels tal van boeken schreef.
Niet iedereen gaat voor de eeuwige roem of een waanzinnige recensie. Niet iedereen gaat voor kwaliteit. De allergrootste groep schrijvers, schrijven juist voor hun plezier. Zien dat anderen uitgegeven worden en vinden het prachtig hun knutselwerkjes gebundeld te zien. Met of zonder tekening of foto van … zij zijn lang niet allemaal op zoek naar eeuwige roem. Hen hoor ik daarover niet! Het zijn altijd de critici, die ik daarover wél hoor. Over de rug van anderen, liefst zo kritisch mogelijk, hun eigen naam gevestigd willen zien. De pot verwijt de ketel…….
Wat in hemelsnaam is erop tegen dat men manuscripten instuurt? Dat er stapels werk ligt voor [medewerkers van] een uitgeverij? Pff denk ik dan, wanneer uitgevers dat niet willen, hadden ze geen uitgever moeten worden.
Een schrijfdroom is niet per definitie een uitgeefdroom btw. . Ik schreef inmiddels honderden gedichten, gooide er nog meer weg, stuurde nooit niks naar een uitgever. Integendeel, een uitgever benaderde mij.
Zoals het onderwerp hierboven belicht wordt, vind ik het eerder getuigen van aandachttrekkerij [van dat wat ik hieronder schrijf mensen is zéker op mij van toepassing], dan dat het een juist beeld schetst van die \’1 miljoen\’ mensen die in de regelmaat de pen ter hand nemen.
@ Lilian: je verwijst naar \’bovenstaand boek\’, maar dat is een banner die per keer wisselt. Jaap Bloem heeft voor de rest niets met het stukje van Remco Volkers te maken.
© Coen. Klopt. Daar heb je gelijk in.