Nieuws: NBD Biblion – ‘Er staat wel degelijk “seks” in het boek’ van Ronald Giphart, de computer heeft gelijk
Een van de auteurs die vreemd opkeek bij de door de computer gegenereerde aanschafinformatie van NBD Biblion was Ronald Giphart:
Bij het webinar annex goednieuwsshow van afgelopen dinsdag waarbij NBD Biblion de publiciteitsschade van een week communicatieve onbenulligheid trachtte te neutraliseren, werd er ook een vraag gesteld over seks in het boek van Giphart. Uitkomst: de computer heeft gelijk.
De rest van de antwoorden is ook interessant leesvoer. Hoe kun je bijvoorbeeld op een concrete vraag een zo vaag mogelijk antwoord geven?
Bekijk alle vragen en antwoorden hier.
‘Sommige bibliotheken willen namelijk weten of er veel seks voorkomt in een boek.’ Leven we ineens weer in 1953? Wat is er mis met seks? Om de reclameleus ‘Melk is goed voor elk’ te parafraseren: ‘Seks is goed voor elk’, en menigeen heeft zijn bestaan eraan te danken dan wel verlevendigt het er zo nu en dan mee. ‘We scannen het hele boek op scenes [sic] met seks en kijken niet naar eerdere werken.’ Is het juist niet handig om te weten of er meer of minder gen**kt wordt dan de vorige keer, zodat geruststellend tegen een gristelijke lezeres gezegd kan worden: het valt nu wel mee, vrouw. Godslastering is niet langer bij wet verboden, in de bibliotheekwereld wordt een verbodscomeback voorbereid. De algoritmiek krijgt het nog zwaar te verduren bij het uit elkaar houden van al die goden en godjes die gelasterd kunnen worden. Mag Zeus gelasterd worden? Of alleen een god waarvan op de Veluwe het bestaan verondersteld wordt? En is het echt nodig om bij het aanbieden van een misdaadroman aan te geven dat er geweld in voorkomt? Zouden er collectioneurs zijn die dat niet hadden zien aankomen, als bij de algoritmische ontleding geweldspassages aan het licht komen?
In het webinar gaf men toe dat de onjuiste rubricatie van dit boek een menselijke fout was, zelfs in dit geval van een van de aanwezigen van de tafel bij het webinar. Het antwoord na het webinar klopt dus niet.
Ik vind her zo jammer dat de nbd zich verschuilt achter de bibliotheken. Ik werk (als collectioneur) bij een bibliotheek en ik zit hier helemaal niet op te wachten! Een computer is nog niet in staat om een boek te lezen en te beoordelen. Dat bewijst de nbd de laatste weken. Ik hou van de recensies, (geen echte recensies natuurlijk maar Aanschafinformatie) de menselijke maat en de romantische inefficiëntie van een bibliotheek. Wij zijn niet van ‘Voor middernacht besteld, morgen in huis’ NBD maakt mijn werk moeilijker terwijl zij er als dienstverlener voor bibliotheken juist zijn om mijn werk makkelijker te maken. Maar geen nood hoor.. Ook dat kunnen ze oplossen met hun Collectieservice.. Bah.. En dan vinden we het raar dat er minder jongeren nog een boek lezen.. Oh en webinar en de afhandeling van de vragen was een staaltje propaganda waar een zekere Russische leider zijn bontmuts diep voor zou afnemen.