Nieuws: Er is meer dan leesplezier, volgens Ellen Deckwitz
In haar column in de NRC slaat Ellen Deckwitz aan op het woord ‘leesplezier’ dat te pas en onpas door leesbevorderaars in de mond genomen wordt. Aanleiding was de faux pas van Eveline Aendekerk die afgelopen zondag zei:
Als je niet veel leest en je moet Het bittere kruid gaan lezen, dan worden al je vooroordelen over lezen bevestigd. Dan wordt vrij vakkundig het leesplezier eruit geramd.
Deckwitz wijst er op dat literatuur meer dan één functie kan hebben:
Niet alleen voor de lol, maar ook om de talloze manieren te zien waarop je kan en mág bestaan, waar je in je eentje misschien niet op was gekomen. Het gaat om lees- en dus levenservaring. Literatuur kan eenzaamheid opheffen, handvatten bieden, zin geven. Woorden maken gebeurtenissen behapbaar.
Overigens zouden sommige schrijvers graag hebben dat Aendekerk een ander voorbeeld had gekozen dan Het bittere kruid van Marga Minco:
„Had ze maar over míjn boek gezegd dat het het leesplezier van jongeren zou verpesten”, weende een bevriende schrijver, „dan had ik nu een herdruk.”
Lees de hele column hier.
Blijkbaar is Het bittere kruid een bittere pil
Lees dan een ander boek
Als leren, opgroeien en je ontwikkelen alleen nog inhield dingen voor je plezier te doen, zou dat zelfs jonge mensen snel gaan vervelen. Ik denk dat goede leraren Nederlands een groot deel van hun leerlingen ook enthousiast krijgen voor ‘minder vrolijke’ boeken. Niet elke leerling is oppervlakkig en alleen maar op zoek naar plezier. Veel jongeren zijn wel degelijk geïnteresseerd in wat er in de wereld om hen heen gebeurt en ooit is gebeurd. Onderschat jongeren toch niet zo. Geef ze een uitdaging en sta achteraf stil bij de voldoening die ze dat opleverde.