Nieuws: Meulenhoff Boekerij cancelt Winnetou, uitgeverij IJzer niet
Karl May schreef meer dan een eeuw geleden over Winnetou en Old Shatterhand. Nadat er in Duitsland geklaagd was over de stereotypen in de verfilming zette de Duitse uitgeverij de verkoop van de boeken stop. Meulenhoff Boekerij bracht die boeken in Nederland uit en is ook per direct gestopt met de verkoop van de boeken, meldt het AD.
Uitgeverij IJzer die een mooie gebonden uitgave op de markt bracht, blijft de titel voeren. Op de site wordt het werk van May geprezen:
Deze roman, algemeen beschouwd als meesterwerk, illustreert de ondergang van de Indianen. Het thema, dat in het licht van onderdrukking en uitroeiing van diverse volksstammen in onze tijd nog steeds actueel is, wordt door May consequent uitgewerkt en doorgevoerd.
Volgens een ander bericht van het AD zou ook Bol.com gestopt zijn met de doorverkoop, maar dat blijkt nog niet in de praktijk.
(foto: Piere Brice als Winnetou, Karl-May-Festspiele Elspe © Elke Wetzig, via Wikimedia CC BY-SA 3.0)
Ik kan het niet anders meer samenvatten: de wereld, en dan vooral allerlei soorten narcistische deugelites, is gek geworden
Kunnen we nu met z’n allen stoppen met dat onnozele gecancel? Natuurlijk weet iedereen die de boeken van Karl May over Winnetou en Old Shatterhand leest dat die figuren karikaturaal zijn. En wat dan nog? Het is fictie. Fictie mag karikaturaal zijn, mag absurd zijn, mag gewoontjes zijn, mag plezieren, mag schuren en mag ook gewoon een tijdsbeeld geven van de tijd waarin het geschreven wordt. Wie denkt er nu serieus dat je de wereld verbetert door alles wat je (op dit moment) niet aanstaat aan het verleden uit te wissen? Hoe moet een nieuwe generatie lezers zich dan nog verhouden tot het verleden? Hoe komen die dan nog aan enig historisch besef? Wat gaan we hierna cancelen? Boeken over seriemoordenaars? Want tjonge, dat kan toch niet, mensen martelen en vermoorden voor je eigen plezier? Of moet ik tekeer gaan over boeken waarin jonge meisjes met dikke bossen rode krullen (zoals ik die vroeger had) met poppen speelden (omdat ik dat niet graag deed)? Laat ze toch! Lang leve de literatuur, de non-fictie, die vertelt over hoe de schrijver dacht dat iets was of hoorde te zijn, en de fictie, waarin gelukkig alles mag en mogelijk is. Niets zo bekrompen als mensen die willen voorkomen dat andere mensen bepaalde boeken lezen. Ze zouden er eens verkeerde ideeën van kunnen krijgen, die domme lezertjes. Dat alle indianen met een verentooi opliepen en een chronische hoest hadden, bijvoorbeeld. Of dat alle cowboys wit en hetero waren, zelfgedraaide sigaretten rookten, O-benen hadden en amper tot tien konden tellen. Of dat Pipi Langkous absurd sterk was en helemaal voor zichzelf alleen mocht zorgen, zonder dat de kinderbescherming daar een stokje voor stak. Lang leve de lectuur en de literatuur! Lang leve lezen! Lezers hoeven niet tegen het gebrek aan historisch besef en het onvermogen tot relativeren van sommige beleidsmakers beschermd te worden. Lezers zijn over het algemeen mensen die graag nadenken en zelf wel hun eigen mening vormen. Ongelooflijk dat een uitgeverij (vanwege de verkoopcijfers?) meedoet aan die bekrompen cancelcultuur. Ik gruwel van een wereld met alleen nog politiek en cultureel ‘correcte’ en ‘inclusieve’ boeken. Trek toch allemaal je overdreven lange tenen in en geef schrijvers en lezers een beetje meer krediet.
Winnetou, een echte held uit mijn jeugd! De klager over deze boeken heeft ze dus duidelijk niet gelezen anders had hij/zij wel begrepen wat een uitzonderlijk positief beeld er geschapen is van de native Americans in deze boeken. We moeten niet mee gaan in het geklaag en eindelijk eens onze rug recht houden. Het zijn boeken, een bedacht verhaal. Wat wordt het volgende boek? Max Havelaar, in de ban van de ring, de Bijbel ???? In hoeverre gaan we mee in deze ” boeken verbranding ” ?!
Het is trouwens een misverstand dat de Duitse uitgever van Karl May met de boeken gestopt is (zoals ook Ger Groot vandaag in de NRC beweert). De Ravensburger Verlag heeft alleen maar een onbeduidend begeleidboekje bij de nieuwe film ‘Der junge Häuptling Winnetou’ gecancelt.
Karl Mays werken verschijnen zonder censuur verder in de Karl-May-Verlag Bamberg.