Nieuws: Hoofdredacteur Bazarow stoort zich aan vrouwbeeld bij Anjet Daanje, ‘Er zit geen “normale” bij’
Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur van Bazarow, heeft in zijn laatste column veel lovende woorden over voor Het lied van ooievaar en dromedaris. Toch stoort hem iets in de veel bejubelde roman van Anjet Daanje, het beeld van vrouwen:
Ik heb nog nooit zoveel onooglijke, te dikke, te dunne, te domme dan wel te slimme onmogelijke, onaardige of onderdanige, gefrustreerde, wereldvreemde, frigide en ziekelijke vrouwen in één boek zien langskomen. Er zit geen ‘normale’ bij. Daanjes vrouwen zijn hoogmoedig, houden geheimen verborgen, vervelen zich, willen niet werken, of juist veel te hard werken. Ze zijn gek, buitenbeentjes, irrationeel, zelfdestructief. Deze vrouwen kunnen geen geliefde krijgen en zijn daarom verbitterd; of ze krijgen een geliefde maar willen eigenlijk niks van hem of haar. Seks is altijd problematisch, in ieder geval zelden fijn en in veel gevallen ontbreekt het helemaal.
Dit in tegenstelling tot de mannen bij Daanje:
De mannen zijn brave borsten, ze werken hard, het zijn sukkels die natuurlijk niets van vrouwen snappen, maar geen vlieg kwaad doen en juist weer alles voor ‘hun’ vrouwen doen.
Lees de hele column hier.
Dubbel gevoel bij de Het lied van ooievaar en dromedaris. Enerzijds een zeer gelaagde roman, die je al lezend niet kunt wegleggen. Maar van de andere kant heb ik me behoorlijk gestoord aan het beeld van vrouwen dat Daanje schetst https://t.co/Y7s0PHYNEF
— Roeland Dobbelaer (@rdobbelaer) January 16, 2023
Misschien zijn er wel niet zoveel ‘normale’ vrouwen, en zijn zij ook niet zo interesant om over te schrijven.
Je kunt overal wel een probleem van maken.
Geniet gewoon van het boek.
Dit is misschien wel de essentie van literatuur, nooit het gewone, nooit het normale, maar steeds de realiteit met de nodige foutjes en zwarte kantjes. In ieder geval een opmerkelijke inkijk in dit mooie en gelaagde boek, start de discussie zou ik zeggen.