Nieuws: Onder de vulkaan op 15 oktober met Bart Slijper, Maud Vanhauwaert en Klaas Gubbels (op film)
‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien.’ Wie kent niet die eerste regel van het gedicht ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff? Maar wat schreef hij nog meer? In Elk woord ging ademhalen geeft Bart Slijper antwoord op die vraag. Bovendien leren we meer kanten van zijn persoon kennen: Nijhoff de minnaar, de verzetsman en de psalmberijmer. Slijper weet alles over de man die voor velen een raadsel bleef.
Maud Vanhauwaert kennen we als schrijver en performer. In september verscheen van de voormalige stadsdichter van Antwerpen de debuutroman Tosca: ‘Een poëtische roman vol onderhuidse spanning over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie.’ En net als in haar gedichten speelt Vanhauwaert ook hier met stijlen en genres. Vers van de pers spreken we met de kersverse prozaschrijver.
Kunstenaar Klaas Gubbels staat op het punt negentig jaar te worden maar is nog elke dag in zijn atelier te vinden. Lange tijd richtte hij zich in zijn werk op tafels maar sinds hij in 1978 zijn eerste koffieketel tekende, heeft dit voorwerp hem nooit meer losgelaten: ‘Eentonigheid is mijn grootste inspiratiebron. Verschrikkelijk.’
NB: Helaas blijkt Klaas Gubbels zelf op het laatste moment toch niet naar Groningen te kunnen komen; dit zal worden opgelost middels een korte film over een bezoek aan zijn atelier en een gesprek in het Grand Theatre de 15e oktober met kunstenaar Allie van Altena die als jongeling op de academie les heeft gehad van Klaas Gubbels.
Presentatie: Coen Peppelenbos en Roos Custers.
Zondagmiddag 15 oktober 15.00 uur
Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
tickets via: www.grandtheatregroningen.nl
€10,00 (CJP/student €7,50)
Ik begrijp niet dat er hier en elders zoveel aandacht wordt gegeven aan de biografie van Bart Slijper over Nijhoff. Enige tijd terug verscheen er een grandioze biografie over Victor van Vriesland, een boek waartegen de biografie van Nijhoff het in tal van opzichten aflegt. Op Tzum lees je daar echter geen woord over, ook de NRC en de Volkskrant doen er het zwijgen toe. Gek is dat.