Podcast: Lezen is vurrukkulluk! over Nirwana van Tommy Wieringa
Het panel heeft een hoop te zeggen over Nirwana van Tommy Wieringa; een boek over de Tweede Wereldoorlog, scheepvaart, kunst, zenboeddhisme en Drenthe. Heeft Wieringa de Great Dutch Novel geschreven, of kan het niet tippen aan eerdere romans? Verder veel boekennieuws, een karrenvracht boekentips, alsook de Tzum-prijs!
De podcast ‘Lezen is vurrukkulluk’ wordt elke laatste donderdagavond van de maand live opgenomen in Forum Groningen, in de bibliotheek op de derde verdieping. Bijwonen is mogelijk; kom gezellig langs en luister mee tussen de boekenkasten! Volg ons ook op Instagram voor informatie over de aankomende opnames en persoonlijke boekentips.
Met dank aan al onze partners: literair weblog Tzum, boekhandel Godert Walter en de Stichting Literatuurclubs Drenthe. De podcast is een productie van Podgront, techniek en montage door Robin Eggens.
Goede bespreking van het boek. Wat ik miste was het motief van water: de zwembaden. Dus ook de werkzaamheden van de familie Adema op en in het water die plaatsvonden. Ja, vuur is een belangrijk motief, maar dat is water ook.
Ik zie de roman vooral als aanklacht over de wijze waarop we in Nederland omgaan met het WO2 verleden. Na de oorlog kregen duidelijk foute mensen belangrijke posities in Nederland. De koning sprak zich kortgeleden uit over de houding van zijn overgrootmoeder tijdens de oorlog. Daar is hij niet blij mee. Veel verzetsstrijders werden na de oorlog weggezet als staatsgevaarlijk. Objecten voor de BVD. Tja. Ik weet er alles van, helaas. Mijn vader was lid van Groep de Groot in Groningen.
In de roman zit iemand die lijkt op mw. Kroes ook bij de presentatie van het enorme schip. Niemand lijkt zich meer zorgen te maken over het verleden van dit schip en de firma die daar achter zit. Dat is vooral waar deze roman over gaat.
Jammer dat ik dat nergens teruglees in de recensies. Wieringa is gehuwd met een kleindochter van Ivo Samkalden. De Joodse burgemeester van Amsterdam. Deze roman gaat over de wijze waarop wij omgaan met foute lui in WO2 en hoe ze daarmee wegkwamen. En het gaat maar door. Ook nu.
Hulde aan Tommy Wieringa! Het moet een keer gezegd worden.