Nieuws: Pieter Klok reageert op ‘rode loper-interview’ Connie Palmen: ‘Kwaadaardige kanten niet wegpoetsen’
Vandaag reageert Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant, in zijn zaterdagse column op de ophef die is ontstaan door het interview van zijn krant met Connie Palmen. Palmen deed in gesprek met Gijs Groenteman voor de podcast Met Groenteman in de kast enkele harde en ogenschijnlijk ongefundeerde uitspraken over de nieuwste biografie van Ischa Meijer en diens biograaf, Annet Mooij.
Volgens Klok is in de redactie besproken of de uitspraken van Palmen, onder andere over Mooijs seksuele oriëntatie, uiterlijk en werkwijze, verwijderd moesten worden uit de podcast. Het antwoord was: nee.
Gijs Groenteman maakt met zijn interviews diepgravende portretten. Daarbij moet je iemands kwaadaardige kanten niet wegpoetsen.
De uitspraken zeggen vooral iets over Palmen zelf, over haar behoefte om het beeld van haar geliefde te beschermen. Een biografie die dat beeld verstoort, moet worden beschadigd, met alle mogelijke verbale middelen. Dat is – wat je ook van de grove beledigingen vindt – een relevant gegeven. In literaire polemieken gaat het er bovendien vaker hard aan toe.
Op de kritiek dat Groenteman te weinig tegengas gaf aan Palmen en de rode loper uitrolde, is Klok het ogenschijnlijk niet eens:
Had Groenteman meer tegengas moeten geven? Hij heeft een meegaande stijl van interviewen, dat is zijn kracht. Juist daardoor slaagt hij erin diep in iemands ziel door te dringen. Een harde confrontatie past daar niet bij.
Groenteman zelf vindt wel dat hij meer had moeten doen: ‘Ik had een aantekening moeten maken, mijn aanwezigheid moeten tonen, namens de luisteraar moeten zeggen dat haar woorden wel erg ver gingen.’
Dat Palmen al dan niet abusievelijk meende dat ze Mooij geen toegang had verleend tot haar archief, en dat Palmen naar het schijnt onterecht vertelde dat ze vele brieven van Meijer heeft, daarvan zegt Klok dat dat in de krant gerectificeerd zou worden. ‘In een podcast is dat lastiger, maar we moeten hier wel over nadenken.’
Lees het gehele stuk hier.
Groenteman heeft deze keer helaas helemaal geen diepgravend portret gemaakt van Connie Palmen, maar is kritiekloos – opmerken dat ze toch ook een kwaadaardig kantje heeft, is niet voldoende – meegegaan met Palmens tirade tegen Annet Mooij, zonder enig weerwoord te bieden. En afgezien van haar kwalijke en seksistische opmerkingen waarop geen repliek kwam, blijft ook het vertekende beeld van de biografie dat in het interview wordt neergezet, onweersproken. Ischa Meijer wordt niet ‘kapot geschreven’. Het portret dat Annet Mooij van hem schetst getuigt juist van compassie en uitstekend psychologisch inzicht: een door het oorlogsverleden van zijn ouders duurzaam beschadigde man met een complex en gelaagd karakter, die het zichzelf en zijn omgeving vaak erg lastig maakte, maar ook zeer charmant en geestig kon zijn. De biografie beschadigt niet, zoals Palmen meent; haar buitengewoon boze kwalificaties van Mooijs biografie suggereren vooral dat zij zichzelf beschadigd voelt door haar eigen betrekkelijk geringe plaats in de biografie.
Wat een slappe hap, Pieter Klok. Meent u nu werkelijk dat de gemene vuilspuiterij van Connie Palmen ook maar iets te maken heeft met literaire polemiek ? Hoort u nu echt niet dat Groentemans reactie van : schuw jij ook een beetje kwaadaardigheid niet ? eerder bedoeld is als een aanmoediging dan als een kritische tegenwerping ?
Bent u heus van mening dat de ruim een uur durende zelffelicitatie van Palmen onder de noemer valt van diepgravende journalistiek ?
Zeg gewoon tegen Groenteman dat hij een journalist is als hij podcasts voor de Volkskrant maakt en geen aftandse groupie, rectificeer Palmens blijkbaar onware beschuldigingen en biedt excuses aan – aan de biograaf- die deze laagheid en lafhartigheid over zich heen krijgt.
Zeer terecht dat de Volkskrant niet overgaat op censuur en de uitspraken laat voor wat ze zijn. We mogen Connie Palmen dankbaar zijn voor de provocerende uitspraken die eindelijk weer eens wat stof doen opwaaien in dit veel te dorre, brave literaire landschap.
Het waren kwaadaardige uitspraken van Connie Palmen, merkwaardig genoeg niet vergiftigd door alcoholdampen
Het is een spel waar je niet nuchter van wordt of je moet alles nog één keer uitkotsen. Groetenman blijf in de kast is beter.