Nieuws: NRC-columniste Tessa Sparreboom heeft oplossing voor leescrisis: stop met literatuuronderwijs
In de zaterdageditie van NRC nog een bijdrage van columniste Tessa Sparreboom (oud-Proria Cures, oud-CPNB) over de leescrisis. Na enkele herinneringen opgehaald te hebben aan de roemruchte jaren dat Eppo van Nispen de baas was van de CPNB (‘Hij had een Trump-rode pet met daarop de tekst ‘OMNIA LIBRO’ (alles voor het boek) en een grote snoeppot op zijn bureau, waar iedereen altijd een salmiakknots of dropsleutel uit mocht komen pakken.’) gaat Sparreboom in op de ‘grafstemming’ die rond het boek hangt en het treurige lot van leesambassadeurs. In navolging van Herman Koch betoogt ze dat je jongeren helemaal niet aan het lezen moet willen krijgen:
De woorden literatuuronderwijs, leesambassadeur, leesbevordering en leesmotivatie: allemaal de deur uit. Zul je zien hoe snel het imago van het boek opknapt.
Misschien heeft ze groot gelijk. Lees de hele column hier.
Groot gelijk. Laten we lezen en literatuur uit elkaar halen. Alle kinderen leren lezen en wat ze ermee doen moeten ze zelf weten. Dan hou je een select clubje over dat literatuur leest, zoals dat altijd al zo was natuurlijk.
Alsof literatuuronderwijs de boosdoener is. Het is van alle tijden dat kinderen rond de overgang naar de middelbare school hun aandacht voor lezen verliezen. Nieuwe vriendjes, minder tijd (huiswerk) en andersoortige afleiding (puberteit). In mijn middelbareschooltijd (1972 – 1979) werden we gedwongen te lezen, boeken die door de docent goedgekeurd moesten worden. Voor Duits en Engels vijfentwintig boeken, voor Nederlands vijfentwintig én twee speciaalstudies, dus inclusief secundaire literatuur, over Nederlandse schrijvers. Of je nu van lezen hield of niet, je moest wel. Van mijn leeftijdsgroep zijn er bar weinig mannen die lezen, buiten die ene thriller in de zomervakantie en het managementboek waarmee zij indruk willen maken.
Laat kinderen schrijven, vanaf groep 1 (zij vertellen, ouder schrijft op), laat ze hun verhalen voorlezen en laat andere kinderen vertellen wat zij daar mooi aan vinden. Door te schrijven, ga je beter en met meer interesse lezen.