Nieuws: Mel Wallis de Vries en Kluun pislink vanwege eindexamentekst over pulp
‘Succes met alle examens. Ik word sinds kort gezocht door de overheid omdat ik teveel boeken heb verkocht,’ schrijft Mel Wallis de Vries op Instagram. Mooi materiaal voor volgend jaar als ze op zoek moeten gaan naar drogredenen. De directe aanleiding voor de post is de eerste eindexamentekst die de vwo-leerlingen kregen voorgeschoteld: ‘Fastfood voor jonge lezers: de schadelijke promotie van pulp in het onderwijs’ geschreven door Yra van Dijk en Marie-José Klaver. Daarin analyseerden ze onder meer enkele titels van succesauteur Wallis de Vries. Een fragmentje:
Eenlettergrepige titels, dramatisch-realistische foto’s op de voorkant en kekke elastieken buikbandjes moeten de jonge lezer verleiden: Klem, Wreed, Vals of Shock heten haar boeken.
Het stramien is steeds identiek: na een scène waarin steevast een vrouwelijk slachtoffer wordt gepijnigd, vernederd en vaak vermoord, gaan we terug in de tijd en komen er vier à vijf verschillende meisjes aan het woord – soms via vlogs, dagboekfragmenten, app- of e-mailberichten. Ze zijn typetjes en hebben steevast één ding gemeen: het zijn altijd witte meisjes met lang, los haar. De meisjes lijken geen enkele inhoud of substantie te hebben. De personages veroordelen elkaar op hoe ze eruitzien, en wat ze eten en drinken.
Seks is vrijwel altijd ongewenst en gewelddadig in deze teksten, maar de lezer krijgt geen ruimte om dat kritisch te beschouwen, omdat die meekijkt met daders in lang uitgesponnen geweldsscènes. Verkrachting en moord worden als haast onvermijdelijk lot voor jonge vrouwen gepresenteerd: als ze in het donker door het park fietsen, maar soms ook als ze in hun eigen slaapkamer zijn.
De volgers van Mel Wallis de Vries gaan helemaal los op de schrijvers van deze tekst die voor het eindexamen is gebruikt. Onder de volgers ook bestsellerauteur Kluun, die op zijn eigen Instagramaccount speelt dat hij woedend is en uiteindelijk het examen verscheurt.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een andere volger, Carlie van Tongeren, van wie ook een tekst is opgenomen als reactie op het oorspronkelijke stuk van Van Dijk en Klaver in de Volkskrant is ook al boos:
ja echt heel vervelend hoe de pulpdiscussie nu weer oplaait! En dat jij er met naam en titels in vermeld staat. Ik heb een klacht ingediend over het gebruik van mijn opiniestuk, waar opvallend veel negatieve vragen bij gesteld worden (vraag 12-15)
Ook van Martijn Benders is een tekst opgenomen als reactie op het artikel van Van Dijk en Klaver. Bij zijn tekst moeten de vwo-leerlingen de drogredenen eruit halen. Het zijn er nogal veel:
Een kritische lezer kan in elke uitspraak een drogreden aanwijzen, gelet op de inhoud van tekst 1. Geef voor elke uitspraak aan welke. Kies daarvoor uit onderstaande drogredenen. Een drogreden kan slechts één keer worden gebruikt. Neem de nummers van de uitspraken over en zet daarachter de letter van
de juiste drogreden.
a bespelen van het publiek
b cirkelredenering
c onjuist beroep op een kenmerkschema
d ontduiken van de bewijslast
e overdrijven van een voor- of nadeel
f persoonlijke aanval
g vertekening van het standpunt
Op Neerlandistiek lijkt Benders ook al niet blij te zijn met het gebruik van zijn tekst.
Je kunt hier het hele examen nalezen.
Mensen kunnen niet meer tegen (terechte) kritiek.
Het is duidelijk dat mensen niet meer tegen (terechte) kritiek kunnen.
Kluun zegt dat leerlingen zijn boeken verslinden, maar dat wil nog niet zeggen dat het kwalitatieve hoogstaande literatuur is. De erotisch bedoelde, of was het een persiflage? film Deep Throat werd destijds door miljoenen verslonden, maar dat maakte het nog niet tot een goede film op dat gebied. Het was afgrijselijke pulp.
Erasmus begreep het eeuwen geleden al…
Als iet wordt tot niet kent iet zichzelve niet
Het examen heeft zelf toch helemaal geen mening over deze boeken? Waarom zo kwaad? Die woede was gepaster geweest toen het artikel oorspronkelijk verscheen in De Volkskrant. Het is toch niet zo moeilijk te bedenken dat het examen graag gebruik maakt van een artikel met een sterke mening en eventuele reacties daarop? Dit was een vwo-examen. Ik mag hopen dat de betreffende examenkandidaten nog regelmatig teksten van andersdenkenden zullen lezen, zonder meteen dramatisch de tekst te verscheuren omdat iemand een andere mening heeft dan zij.
De omschrijving van deze bijdrage in de nieuwsbrief-mail heeft als grammaticaal onderwerp de jeugd – een plurale tantum, maar desalniettemin enkelvoud.
Het is geen omschrijving, maar een letterlijk citaat van Kluun.
Het gaat hier om de vaardigheid van het analyseren van teksten door examen leerlingen! De vragen moeten dit toetsen! Moeten we het nu eerst allemaal eens zijn met die tekst? Overigens bevatten ALLE examen teksten Nederlands een opinie of conclusie van desbetreffende auteur(s)! WIE heeft hier ooit een examen Nederlands afgelegd waarbij de schrijver GÉÉN eigen opinie weergeeft?