Tips: 10 mustreads als je op vakantie gaat naar een Nederlands eiland
Ook Nederland heeft eilanden en een paar schrijvers die steeds opnieuw geïnspireerd worden door de Wadden. Aart Aarsbergen zet ze op een rijtje.
Hoewel bijvoorbeeld Flevopolder en Schouwen-Duiveland strikt genomen eilanden zijn, beperk ik me hierbij tot die in de Waddenzee, het uitgestrekte natuurgebied in het noorden van ons land waar je nog echt het ‘eilandgevoel’ kunt opdoen: tot rust komen, uitwaaien, genieten van de zee, je ver van de bewoonde wereld wanen.
1 Jan Wolkers – Groeten van Rottumerplaat
Het ultieme Nederlandse eilandenboek is natuurlijk Groeten van Rottumerplaat van Jan Wolkers. Zijn verblijf daar was onderdeel van het radioprogramma Alleen op een eiland dat in 1971 werd uitgezonden. Het idee: een schrijver vertoeft een week lang op het onbewoonde eiland Rottumerplaat, moederziel alleen. Via een radioverbinding voert hij dagelijks gesprekken over zijn ervaringen met Willem Ruis. Jan Wolkers had het enorm naar zijn zin en ging helemaal onder in de prachtige ruige natuur. Godfried Bomans was de andere schrijver die een week lang op Rottumeroog verbleef. Hij had het minder naar zijn zin. Hij voelde zich eenzaam en ontheemd en was opgelucht toen hij weer naar huis kon. De wederwaardigheden van de twee schrijvers vormen het onderwerp van het boek Alleen op een eiland, Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat, dat in 2015 verscheen.
2 Mathijs Deen – De Wadden
De bekendste ‘Waddenschrijver’ van dit moment is ongetwijfeld Mathijs Deen. Hoewel hij niet in het gebied is geboren of opgegroeid, heeft hij er inmiddels een enorme kennis over verzameld. In 2013 verscheen zijn kroniek over het noordelijk kustgebied: De Wadden, een geschiedenis. Geen droog geschiedverhaal, maar een vertelling vol lyrische beschrijvingen.
3-5 Mathijs Deen – De Hollander, De duiker en De redder
In 2022 publiceerde Mathijs Deen zijn eerste ‘Waddenthriller’. Zijn Duitse uitgever vroeg hem of hij niet een krimi wilde schrijven en Mathijs besloot de uitgading aan te gaan. Hij heeft inmiddels drie thrillers geschreven die zich in het Waddengebied van Nederland en Duitsland afspelen: De Hollander, De duiker en De redder. Hoofdpersoon in de boeken is de wat eenzelvige inspecteur Liewe Cupido, bijgenaamd De Hollander, geboren op Texel en werkzaam bij de Duitse politie. De duiker werd kortgeleden bekroond met De Gouden Strop 2024, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.
6 Nico Dros – Eiland van gisteren
Nico Dros werd vooral bekend met zijn historische roman Willem die Madoc maakte, die tal van literaire prijzen in de wacht sleepte. Dros werd in 1956 geboren op Texel waar hij opgroeide een boerengezin op Harkebuurt. Ook al is hij al lang vertrokken, Texel blijft altijd in zijn hart. Hij schreef er een aantal ‘montere’ verhalen over: Eiland van gisteren, verhalen over Texel, dat pas is verschenen.
7-9 Vonne van der Meer – Eilandgasten, De avondboot, Laatste seizoen
Vonne van de Meer had al talrijke boeken geschreven totdat ze in 1999 bij het grote publiek bekend werd met Eilandgasten, een roman-in-verhalen over de huurders van vakantiehuisje Duinroos op Vlieland. Achter de notities in het gastenboek schuilen mooie, menselijke verhalen. Ze schreef nog twee keer een vervolg: De avondboot en Laatste seizoen.
10 Koos Dijksterhuis – Eilandgevoel
Koos Dijksterhuis, bekend van zijn bijdragen in Trouw, schrijft prachtig over de natuur. Hij verwondert zich over het ogenschijnlijk gewone, waarin hij vaak een verrassend verhaal vindt. In Eilandgevoel, Verhalen over de natuur van Schiermonnikoog heeft hij een aantal verhalen over zijn lievelingseiland gebundeld. Hij volgt de seizoenen en vertelt over wat hij waarneemt als hij alleen of in gezelschap over het eiland struint.
(foto: Bert Kaufmann, CC BY 2.0, via Flickr)
Vergeet ook niet het dagboek dat Godfried Bomans schreef over zijn verblijf op Rottumerplaat