Conflictgebieden zijn overal te vinden en van alle tijden. Sommige gebieden zijn er gevoeliger voor dan andere, door hun ligging of bevolkingssamenstelling. Er zijn vakantiegangers die er gaan kijken als de strijd aan de gang is of juist als het wapengekletter is verstomd.

1 Amos Oz – Een verhaal van liefde en duisternis
Zijn persoonlijke (familie)geschiedenis, razend knap vervlochten met de culturele en politieke geschiedenis van Israël, waar het altijd oorlog is.

2 Louis-Ferdinand Céline – Reis naar het einde van de nacht
De waanzin van de Eerste Wereldoorlog in Europa, de domme wreedheid van de kolonisten in Afrika en de ontmenselijkte mens in New York en Parijs in één klassieke roman.

3 George Orwell – Saluut aan Catalonië
Het betrokken verslag van de strijd tegen de fascisten van Franco, maar niet minder tegen de Stalingetrouwe communisten tijdens de Spaanse burgeroorlog.

4 Mahmoud Jouda – Een tuin voor verloren benen
Jouda schetst de Palestijnse kijk op de strijd in de Gazastrook in deze roman over een vergeten incident, waarbij honderden geweldloze betogers werden gedood door Israëlisch vuur.

5 Anatoli Koeznetsov- Babi Jar
Aangrijpend persoonlijk verslag over Kiev in de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi’s de communisten verdreven, maar daarna de Joodse bevolking gingen vermoorden.

6 Hugo Claus – Het verdriet van België
Claus’ grote Vlaamse familieroman over hypocrisie, kleinburgerlijkheid en heulen met de vijand ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

7 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa
Liefde in tijden van globalisering en massatoerisme, waarbij cultureel eerbiedwaardige plaatsen als Venetië tot commercieel conflictgebied worden.

8 J.J. Voskuil – De buurman
De opvattingen over een homoseksueel stel als buren, maken de Amsterdamse woning en het huwelijk van Maarten en Nicolien Koning tot micro conflictgebied.

9 André Brink – De muur van de pest
Deze roman van de in 2015 overleden Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink schetst de conflicten en tegenstellingen in zijn land ten tijde van de apartheid die tot de dag van vandaag voelbaar blijven. Een vrouw van kleur, een witte man en een zwarte activist moeten zich ieder op hun eigen manier zien te verhouden tot de pest van de apartheid.

10 Christine Otten – We hadden liefde, we hadden wapens
Roman gebaseerd op de geweldloze acties van Robert F. Williams tegen de rassenscheiding in Monroe in North Carolina in 1961. Botsingen met de Ku Klux Klan en de FBI dwingen hem te vluchten naar het buitenland.