Standaard Uitgeverij noemt de overname van uitgeverij Ertsberg ‘een belangrijke stap in de verdere consolidering en diversifiëring van haar boeken voor volwassenen’. Karl Drabbe, uitgever en oprichter van Ertsberg in 2021 verhuist, net als zijn auteurs mee naar het grotere fonds. Drabbe werkte eerder bij de uitgeverijen Pelckmans, Polis, Doorbraak en Vrijdag en zit politiek aan de Vlaams-nationalistische kant.

Op de site van de Standaard Uitgeverij (in Nederland vooral bekend van de strip Suske en Wiske) wordt de strategische zet uit de doeken gedaan:
Met de exclusieve verdeling voor Vlaanderen van de boeken van o.a. de Nederlandse uitgeverijen AW Bruna en De Bezige Bij (uitgever van o.a. Bart Van Loo, Stefaan Hertmans [sic], Jeroen Olyslaegers, Erwin Mortier, Yuval Noah Harari, …) en het eigen huismerk Manteau (uitgever van o.a. Jeroen Meus, Wim Lybaert, Aspe, Ish Ait Hamou, Mélissa Da Costa, ….) is onze uitgeverij al
stevig verankerd in de Vlaamse boekenmarkt voor volwassenen. In 2022 werd dat aanbod verbreed met de oprichting van het fonds Tzara, dat zich vooral richt op meer literaire fictie en non-fictie (o.a. Amélie Nothomb, Geoff Dyer, Akira Mizubayashi, Jan Hertoghs, An Olaerts, …) Met de overname van Ertsberg krijgt onze uitgeverij nu ook een stevige voet aan de grond op de markt van boeken over maatschappelijke actualiteit en geschiedenis.