In het radioprogramma De Taalstaat is zojuist bekendgemaakt dat De Tawl van Philip Dröge de Taalboekenprijs 2024 heeft gewonnen. Hij kan een bedrag van 3.000 euro bijschrijven op zijn rekening.

De Tawl beschrijft de zoektocht (op de fiets!) naar de sporen die het Nederlands in Amerika heeft nagelaten sinds die taal daar in de zeventiende eeuw door kolonisten werd geïntroduceerd. Maar ‘Nieuw Nederland’ werd overgenomen door de Engelsen, en daarmee begon de neergang van ‘de Tawl’ (zoals de plaatselijke variant van het Nederlands genoemd werd) – een proces met een onvermijdelijke afloop: in 1962 werd met het overlijden van de laatste spreker de taal definitief tot zwijgen gebracht.

De jury prijst De Tawl om zijn originaliteit, maar ook om de stijl en de lichtvoetige toon. Het leest als “een journalistiek geschiedenisboek dat je meesleept als een roadmovie”. Het is geschreven door een rasverteller, die het verslag van zijn zoektocht doorspekt met interessante en vaak verrassende taalfeiten en -weetjes. Hij brengt taalkundige inzichten op een prettige manier voor het voetlicht, terwijl de rode draad – hoe het Nederlands zich handhaafde en ten slotte toch verdween – de lezer tot het eind toe meevoert. Boeiend, lichtvoetig en beeldend. Of zoals een van de juryleden het verwoordde: “Zit hier niet een goede tv-documentaire in?”

In de jury zaten Ton den Boon – hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij dagblad Trouw, Peter Debrabandere – hoofdredacteur Neerlandia, namens het Algemeen-Nederlands Verbond, Mathilde Jansen – taaljournalist en redacteur bij Kennislink en Neerlandistiek.nl, Vibeke Roeper – directeur Genootschap Onze Taal en Geertje Slangen – taalraadsvrouw bij de VRT en bestuurslid van Onze Taal.