Literatuurhistoricus Piet Calis is op 88-jarige leeftijd overleden. Calis begon zijn literaire carrière als dichter, maar bleek later meer succes te hebben als schrijver over literatuur. Duizenden leerlingen hebben via zijn boeken Onze literatuur tot 1916 en Onze literatuur vanaf 1916 gedegen literatuurgeschiedenis gekregen. Calis had een zeer brede belangstelling: hij schreef niet alleen een biografie over Vondel, maar ook Het ondergronds verwachten over schrijvers en tijdschriften tussen 1941 en 1945, Speeltuin van de Titaantjes over schrijvers en tijdschriften tussen 1945 en 1948 en Het elektrisch bestaan over schrijvers en tijdschriften tussen 1949 en 1951. In Venus in een minirok schreef Calis over seks in de literatuur na 1945.

Calis was de veertiende biograaf van Vondel. Hij was daar uitermate voor geschikt zei hij in een interview met Elsbeth Etty in de NRC:

Mogelijk is Calis ook de eerste biograaf die echt iets begrijpt van de bekering van de doopsgezinde Vondel tot het katholicisme. „Dertig jaar geleden heb ik de kerk de rug toe gekeerd. Nu ben ik terug en noem ik mij katholiek. Maar ik heb geen Paaps boek geschreven! Ik sta niet kritiekloos tegenover Vondel die naar mijn smaak wel erg katholiek was. Hij wilde zelfs Hugo de Groot postuum opnemen in de moederkerk.”

Luister hier naar een radio-interview dat Anton de Goede Piet Calis afnam.

(foto: © Dolf Verlinden, Piet Calis op het Boekenbal van 2015)