Sinds vorige week zijn de stembussen open gegaan voor de verkiezing van het boek dat de NS Publieksprijs 2024 gaat winnen. In het verleden is de verkiezing weleens gekaapt door gelovigen die de nieuwe Bijbelvertaling onder de aandacht willen brengen of door de rechts-extreme horde die een boekje van Thierry Baudet wilde laten winnen. De wedstrijd werd in het laatste geval stilgelegd en sindsdien mag je niet meer op een boek stemmen dat niet op de shortlist staat.

Maar de verkiezing manipuleren kan nog altijd. Dat blijkt ook wel uit de mail die de communicatieafdeling van Ambo|Anthos heeft rondgestuurd waarin werd opgeroepen om op Luister van Sacha Bronwasser te stemmen. ‘En heel graag met al je emailadressen!’ Andere uitgeverijen zullen ongetwijfeld niet roomser dan de paus zijn. Je hoeft alleen je voornaam, achternaam en mailadres op te geven als je gaat stemmen. In de reglementen staat nergens een restrictie over de hoeveelheid mailadressen die je kunt gebruiken.

Op de vraag van Tzum ‘Zit er een limiet aan de hoeveelheid mailadressen waarmee je mag stemmen?’ heeft de organisatie vandaag niet willen reageren.