Nieuws: Tobi Lakmaker valt laffe schrijvers aan die bij Prometheus bleven en die schijt hebben aan de mensen op de werkvloer
In zijn column voor het Volkskrant Magazine bekritiseert Tobi Lakmaker vandaag de schrijvers die bij Prometheus bleven nadat twee jaar geleden een lang stuk in de krant verscheen over de angstcultuur bij de uitgeverij. Ronit Palache, die negen jaar lang hoofd publiciteit was, deed een boekje over omgangsvormen binnen het bedrijf waarbij Mai Spijkers de alleenheerser was en is. Lakmaker:
Spijkers, eigenaar van uitgeverij Prometheus, hij schold jarenlang zijn werknemers uit, kleineerde hen tot op het bot en viel hier en daar een jonge vrouw lastig. Hoewel deze lange lijst met onsmakelijkheden in 2022 uitgebreid onderzocht en gepubliceerd is, heeft het geen consequenties gehad.
Op het stuk in de Volkskrant viel wel iets aan te merken. Zo vond Sylvia Witteman destijds dat Palache er wel heel lang over gedaan had om die vergaande conclusies over haar voormalige baas te vellen. De NRC vond het stuk in de Volkskrant zelfs geen nieuwsbericht waard: ‘de aantijgingen waren niet heftig genoeg om er een krantenbericht aan te wijden’. In het Volkskrant-stuk kwamen ook nogal veel bronnen aan het woord die anoniem wensten te blijven.
Eén auteur vertrok bij Prometheus en dat was Emy Koopman die lof toegezwaaid krijgt van Lakmaker. De andere auteurs die ‘schijt’ hebben aan de mensen op de werkvloer zijn volgens Lakmaker voorbeelden van ‘een zwak slag mens’: ‘we neigen naar distantiëring waar een ander actie onderneemt – en de auteurs van Prometheus vormen een kers op deze deerniswekkende taart.’ Naast deze ‘lafaards’ zijn er ook nog jonge auteurs die na de berichtgeving over Prometheus hebben getekend bij deze uitgeverij ‘met een aloude boodschap aan de jonkies op de werkvloer: schijt.’
Lakmaker zit zelf bij uitgeverij Das Mag. Lees de hele column hier.
(foto: © Dolf Verlinden)
Precies, er is geen grijs gebied. Al die onethische auteurs moeten zich per direct distantiëren van Prometheus, en tekenen bij de uitgeverij van hun broer.
Ik ken het werk van Lakmaker verder in het geheel niet, maar degenen die je kritiseert de “kers op de taart” (waarmee doorgaans toch bedoeld wordt dat iets helemaal perfect is) noemen, is volgens mij stilistisch niet echt heel erg sterk…
Pretentieus, ongenuanceerd en moraliserend. Maar vooral: erg slecht geschreven.
@Delphine Lecompte te weinig bijvoeglijk naamwoorden?
Kijk deze schrijver zegt het goed: Schrijvers vormen een zwak slag mens, we neigen naar distantiëring waar een ander actie onderneemt…(…)