Nieuws: Willem Elsschot heeft het Wereldtijdschrift niet verzonnen. Het bestond en hij werkte er aan mee
Het Wereldtijdschrift, dat een cruciale rol speelt in de roman Lijmen (1924) en de novelle Het been (1938) van Willem Elsschot, heeft echt bestaan. Het Franstalige reclameblad verscheen aanvankelijk onder de titel La Revue Générale Illustrée. Later heette het La Revue Continentale Illustrée, Alfons de Ridder, de werkelijke naam van de schrijver, schreef er zo’n twintig teksten voor.
Elsschot-biograaf Vic van de Reijt vond het tijdschrift in het Letterenhuis in Antwerpen. Daar wordt het archief bewaard van de kleinzoon van de man die in Elsschots roman model stond voor Boorman. Het archief werd verloren gewaand. De Vlaamse krant De Standaard meldt dat alle afleveringen van het blad op vier na zich in de collectie bevinden. Lang werd gedacht dat Willem Elsschot het Wereldtijdschrift had verzonnen.
De teruggevonden exemplaren zijn in facsimile herdrukt en uitgegeven met steun van het Willem Elsschot Genootschap. De drie delen van bij elkaar 1000 bladzijden worden begeleid door De ontdekking van het Wereldtijdschrift, waarin Vic van de Reijt gedetailleerd verslag doet van zijn ontdekking. De uitgave kost 99 euro.
Het is allang bekend dat het Wereldtijschrift echt heeft bestaan. Marc Somers publiceerde hierover in 1983: ‘Willem Elsschot en het Wereldtijdschrift’. Enkele bibliotheken hebben al lange tijd exemplaren van het blad in de collectie.