Nieuws: Dichter Rodaan Al Galidi dreigt Nederlanderschap niet te krijgen
De dichter Rodaan Al Galidi dreigt zijn Nederlanderschap niet te krijgen. Al Galidi werd geboren in Irak. In 1988 vroeg hij asiel aan in Nederland. In 2011 haalde hij niet de verkorte vrijstellingstoets die hij in plaats van een inburgeringscursus mocht doen. D66 in Zwolle, de woonplaats van Al Galidi, gaat vragen stellen aan het gemeentecollege. Ze hopen dat de kans dat de dichter het Nederlanderschap krijgt zo een beetje groter wordt.
(…) Rodaan is een groot schrijver met Europese erkenning en wil graag het Nederlands staatsburgerschap. Onze fractie vindt dat hij dit moet krijgen. Wij zijn er trots op dat hij in onze gemeente woont. We hopen natuurlijk dat het college er net zo over denkt, en daarom stellen we aan hen de vraag of zij bereid zijn zich in te spannen voor zijn naturalisatie en welke middelen het college dan hiervoor ter beschikking heeft.
Al Galidi schreef verschillende dichtbundels en romans. In 2007 was hij voor zijn dichtbundel De herfst van Zorro genomineerd voor VSB Poëzieprijs. In 2011 ontving hij de Europese Unie Prijs Voor Literatuur voor zijn roman De autist en de postduif.
Inmiddels het boek in een keer uitgelezen. Mijn reactie had ik al gegeven over dit prachtige boek.
Wij Hollanders kunnen zoveel leren van dit boek, van vluchtelingen uit Irak, Iran, Sirië e.a. landen, omdat zij beeldend denken. Passie-voller op mij overkomen. De uitwisseling met mensen uit een heel andere en oudere cultuur met vaker een azuurblauwe lucht, kan ons mensen die nog in de klei leefden toen daar een hoge cultuur bestond, meer warmte geven, meer laten leven vanuit het hart. Terwijl mensen als Rodaan van ons die directheid en openheid leert. Kunnen wij leren om dat minder bot en koud te doen en raken wij geconfronteerd met dat er verschillen zijn en dat beleving waardecol is. Daar de tijd voor nemen zal ons zelfs economisch meer opleveren. Want economie staat bij ons hoog in het vaandel. Het gaat echter niet om getallen. Waar het om gaat is respect en waarden en deze uitwisselen. Dat verwoord Rodaan heel mooi in dit boek.