Nieuws: Stopt Floortje Zwigtman met schrijven?
Floortje Zwigtman plaatste vandaag een ‘literaire suïcide-note’ op haar Facebook-pagina: ‘Voor mij is het moment gekomen om te beslissen: doorgaan of de plug uit de granaat trekken. Boem: geen boeken meer. Deze auteur stopt ermee. Ze kan haar geld ook elders verdienen.’ Tzum.info mocht de volledige tekst overnemen.
Hier hadden uw laatste woorden kunnen staan.
Een literaire suïcide-note
Een jaar lang heb ik met veel plezier in het Vlaamse tijdschrift De Leeswelp verslag gedaan van mijn ‘jaar van publicatie’. Het jaar dat het boek dat jarenlang in de pen zat en dat eindelijk gepubliceerd zou worden. Het is er van gekomen. Het boek ligt in de winkels ‘against all odds’ en dankzij de tomeloze inzet van mijn uitgeefteam. In het laatste nummer van De Leeswelp had ik dit jaar graag afgerond met een column waarin ik terugkeek én vooruit.
Het heeft helaas niet zo mogen zijn. Het laatste tijdschrift dat in Vlaanderen op een serieuze manier over jeugdliteratuur publiceert is ter ziele door een faillissement van de overkoepelende organisatie Vlabin-VBC vzw. Dus blijft alleen Literatuur Zonder Leeftijd nog over als enig orgaan dat over kinder- en jeugdliteratuur schrijft als ter zake doende, van waarde. Voor zolang als het duurt.
De teloorgang aan aandacht voor het kinder- en jeugdboek is hartverscheurend. Zeker als je bedenkt hoe levend en dynamisch die wereld ooit was, met ‘De Blauw Geruite Kiel’, de jeugdbijlage van Vrij Nederland en grote schrijvers als Paul Biegel die hun mooiste verhalen ooit eerst publiceerden in veel gelezen kindertijdschriften.
Aandacht voor kinder- en jeugdboeken is een stiefkindje binnen de Nederlandse kranten die zelf weer een stiefkindje zijn binnen een medialandschap dat vooral nog aandacht aan kinderboeken besteedt als ze geschreven door een prinses of een tennismoeder zijn. Want ja, ze weten ‘wat de mensen willen’. En wat de mensen willen wordt al jarenlang door gesponsorde huis-tuin-en-keuken-programma’s bepaald met reclame voor, tijdens en na de kneuterige, Hollandse, zo-lekker-gewoon-gebleven gezelligheid.
In deze wereld is geen tijd en zeker geen geld meer voor iets wat meer aandacht en stilte kost, zoals bijvoorbeeld lezen. Nederlandse kinderen die graag lezen worden op middelbare scholen zo’n beetje gedwongen ondergronds te gaan. ‘Een boek kan uw reputatie ernstige schade toebrengen’. En zelfs docenten zeggen: Nou, die dikke boeken, daar beginnen we maar niet aan. Die lezen ze toch niet.’
We weten zo goed wie ‘ze’ zijn. ‘Ze’ dat zijn ‘wij met z’n allen’ en ‘wij’ doen allemaal ‘gezellig lekker mee’. In een wereld die steeds groter, steeds internationaler, steeds veelzijdiger zou moeten worden, neemt de eenvormigheid ironisch genoeg hand over hand toe. De mal van commercie waar we allemaal in zouden moeten passen, wordt steeds dwingender. Zelfs het ooit zo spannende genre van de YA-literatuur is nu in die mal gedwongen. Dystopia moet je schrijven, liefst met iets magisch en als je het belieft een vlucht engelen en een roedel weerwolven. En trek ook een kist vampiers open, want die trend schijnt ook nog steeds niet voorbij te zijn. Doe je best, wijk niet te veel van dit stramien af, want dan worden uitgevers en boekverkopers zenuwachtig: stel dat de lezer Het Niet Snapt! Verkoop je dan nog wel wat?
Verzuipen in zo’n zee van verplichte gezelligheid en truttige eenvoud, is eenvoudig. Heel wat auteurs die in de laatste jaren van de vorige eeuw prachtige boeken maakten, publiceren inmiddels niet meer of hun klassiekers zijn niet meer verkrijgbaar. (De boeken van Els Pelgrom zijn hier een schrijnend voorbeeld van.) Anderen blijven dapper tegen de stroming in roeien. Ze blijven telkens weer bewijzen dat het toch nog kan: prachtige boeken maken en er door promotie, bloed, zweet en tranen genoeg van verkopen om te kunnen blijven schrijven. Ook ik heb dat gedaan. Mijn laatste boek is met heel veel lawaai gelanceerd en ‘het is niet onopgemerkt gebleven’. Wat de pers er ook van vond, het was wel een boek dat anders was dan alle andere, een politieke roman voor jongeren: een onmogelijk boek! Het is besproken in vele kranten. En ook in De Leeswelp had een recensie kunnen staan.
Het boek is er gekomen, ‘against all odds’ en aan de vervolgdelen wordt gewerkt. Of ze ook zullen verschijnen, daar twijfel ik sinds vanmorgen voor het eerst aan. Het verdwijnen van De Leeswelp, het bijna-uitsterven van een zeer bedreigde diersoort, doet me twijfelen aan de strijd die ik voer. Valt die met passie, inzet, heel hard werk en heel veel koppige dwarsigheid wel te winnen? Hoe lang wil ik nog mijn uiterste, uitputtende best blijven doen voor een wereld die zo duidelijk behoefte heeft aan rust, aan verdieping, aan empathie en inzicht maar die schrijvers, filosofen, wetenschappers en alle andere nuchtere of minder nuchtere zieners duidelijk maakt dat ze die behoefte niet erkent? De minachting voor bedachtzaamheid, voor een voorzichtig oordeel, is groot. Een wereld die ten onder gaat aan een zieke markteconomie probeert zich te genezen met de ziekte zelf. De neo-liberale waanzin ligt op de sofa bij dokter Privatisering. De wereld die smeekt om vrede vliegt elkaar zelfs in de haren om een kinderfeest.
En ondertussen prijzen wij schrijvers met liedjes en dansjes onze boeken aan. Misschien wordt het tijd voor een andere strategie. De strategie die ontdekt is door een groep doorgeschoten idealisten voor wie de wereld nu huivert: de compromisloze strategie van alles of niets, de overwinning of de dood. Voor mij is het moment gekomen om te beslissen: doorgaan of de plug uit de granaat trekken. Boem: geen boeken meer. Deze auteur stopt ermee. Ze kan haar geld ook elders verdienen. Als de wereld geen behoefte aan ons heeft, dan maar geen boeken meer. Dan maar geen verhalen. We gaan wel iets voor ons zelf doen. Over tien jaar komen we wel eens kijken hoe jullie maatschappij erbij ligt. Adieu.
Auteurs zijn net als leraren, verpleegkundigen, alle mensen met een beroep waarbij het om mensen gaat, altijd te voorzichtig te terughoudend geweest. Altijd is er geschipperd, altijd is er toegegeven. Zelden gestaakt. En zeker onder auteurs niet: want we zijn nu eenmaal niet de best georganiseerde bevolkingsgroep, met bovendien een zekere neiging om elkaar in de haren te vliegen. En dus sluiten we zelf onze kleine compromissen. Zeggen we ‘ja’, terwijl we weten dat we ‘nee’ moeten zeggen. En lever we telkens weer een klein stukje van ons inkomen en onze zelfachting in.
Stel dat we ermee zouden stoppen, wie zou er dan klaar staan om ons over te halen terug te komen, weer achter de pc te gaan zitten en te gaan schrijven? Wie zou ons genoeg missen? Wie zou er als eerste achter komen wat er verloren is gegaan?
Ik sta nu op dit punt: stoppen of doorgaan. En stoppen lijkt opeens een reële optie. Niet vanwege de jarenlange inspanning, het kluizenaarsleven dat schrijven eist. Niet vanwege opgedroogde inspiratie-inkt. Niet vanwege vermeende literaire miskenning. Vanwege de enige conclusie die ik kan trekken: als kunst en literatuur zo belangrijk zijn als de maatschappij en de politiek met de mond belijden, laten ze dat dan maar eens bewijzen.
Ook ik zal misschien binnenkort uit de kinder- en jeugdboekenwereld verdwijnen.
Wie genoeg om me geeft om me te missen, mag dat bewijzen.
Floortje Zwigtman
Ik ken Floortje.
Ik ken haar goed mag ik wel zeggen. En ik herken de ergernis, de boosheid en deel die.
Cultuur wordt al te lang geschoffeerd door de economen, de wisselaars en tollenaars. De farizeeërs van de overheden regeren over het volk door het dom te maken en dom maken doe je door hun de cultuur te ontnemen. Stupide vermaak, meer domme tv, meer kortcyclische media uitingen, meer DWDD en Pauw en geen aandacht voor verdieping, opbouw van wijsheid en versterking van begrip. Want die laatste drie zijn een gevaar voor de machtspositie van het kapitaal. Brood en spelen zullen jullie krijgen, of je wilt of niet. Wij overheid douwen jullie het wel door de strot, zowel in Nederland als in België.
En ja, dat is een teken van deze tijd waarin er de schoonheid van een boek of een schilderij veronachtzaamd wordt ten gunste van 50 tinten grijs geleuter en het opvoeren van The Passion.
Wat rest bij hen die wèl geven om cultuur, literatuur, podium en beeldende kunst is het terugtrekken in walging en het in het verborgene maken van prachtige kunst die misschien niemand meer leest of zal zien maar die daarom niet minder prachtig zal zijn.
Dit land en het land zuidelijk van ons gaat naar de kloten door neo-Liberaal gelul en een afrekencultuur die erop gericht is om mensen te beheersen of kapot te maken. Want dom volk zult gij worden!
Beste Floortje,
Ik begrijp je frustratie maar al te goed.Ik vind het schrijnend dat Ipads en ander technisch speelgoed de passie voor het lezen van een goed boek verdringt, ja zelfs compleet verbant. Voorgoed vrees ik. Heel erg jammer.
Maar….
Ik schrijf al vijf jaar boeken die ik in eigen beheer uitgeef omdat uitgeverijen er geen brood inzien. Waarom niet is mij eigenlijk niet duidelijk. Omdat ik onbekend ben denk ik, ik ben te risicovol om in te investeren. Nochtans als ik mijn schare fans mag geloven zijn mijn boeken een genot. Dus eerlijk gezegd Floortje, ik juig je oproep voor meer aandacht voor boeken helemaal toe, maar jij wordt tenminste nog gepubliceerd. Daartegenover staan duizenden mensen, die prachtige dingen op papier zetten, ik heb boeken gelezen van beginnende schrijvers waarbij prinsessen en tennismoeders zouden verbleken, ja zelfs \’gevestigden waarden\’ als Koch en Noort zouden de vaste grond onder hun voeten voelen wegglijden…en toch geraken die nergens aan de bak.
Kortom, ik steun je frustratie, maar ik sta er niet achter dat je als gekend en vooral gepubliceerd auteur jezelf in medelijden dompelt. Dat recht moet je laten aan ons, wiens boeken niet meer zullen worden dan een stille schreeuw in onze eigen boekenkast om gelezen te worden. Als jij schreeuwt is het tenminste nog een nieuwsfeit.
Schrijven betekent tegenwoordig dat je je afvraagt hoe relevant of onderhoudend jouw boodschap voor de doelgroep is. Het veertigste boek in de markt over je verwarde moeder of een plukje zeldzame brandnetels kan briljant geschreven zijn maar je verkoopt er net genoeg van om er je abonnement op Margriet of Viva van te betalen. De trend momenteel is drieledig: je bent een BN\’er en/of je schrijft over erotiek en/of over eten/koken. Dat zijn primaire levensbehoeften van de mens en daar liggen nog kansen. Noort, Kluun en Koch hadden het geluk in andere tijden te starten met publiceren want vandaag de dag hadden ze het waarschijnlijk niet meer gered. Wellicht waren ze zelfs helemaal niet gepubliceerd want de behoefte bij uitgevers om iets nieuws uit te geven is substantieel teruggelopen. En zo briljant waren hun eerste schrijfsels ook niet.
Red ons, Maria Montanelli is wel een briljant boek.