Nieuws: Recensent Theo Hakkert weggesaneerd bij De Twentsche Courant/Tubantia
Recensent Theo Hakkert (hierboven op de foto in het midden) zal vanaf juni geen recensies meer schrijven voor De Twentsche Courant/Tubantia. Dat heeft hij vanmiddag aan de redactie van Tzum.info laten weten.
Naast recensies verzorgde Hakkert ook jarenlang interviews met schrijvers voor de boekenrubiek in de regionale krant. Ook schreef hij columns en zat hij namens de krant in verschillende jury’s van literaire prijzen.
Hakkert verklaart tegenover Tzum.info:
Maandag jl. is definitief geworden dat de boekenpagina’s die ik samen met collega Marjon Kok voor Wegener maak eind mei zullen stoppen. Ook schrijven Marjon en ik geen bijdragen aan de nieuwe krant die vanaf eind mei verschijnt nu de overname van Wegener door De Persgroep is afgerond. Een centrale redactie in Rotterdam verzorgt de bijlagen en daar valt ook ‘Boek’ onder.
Over zijn toekomstige plannen zegt hij:
Marjon en ik denken na over andere platforms om onze verhalen, interviews en recensies te publiceren.
Dit is ronduit slecht nieuws voor de honderdduizenden lezers die via de regionale kranten in oost-, midden- en zuid-Nederland, van Enschede tot Middelburg, worden geinformeerd over literatuur. En dat zijn er nogal wat.
Theo Hakkert bereikt met zijn stukken een groter publiek dan Trouw, Het Parool en De Volkskrant bij elkaar opgeteld. Of de Persgroep dit gat vanuit Rotterdam kan vullen is maar de vraag. De kans dat de \’opvolgers\’ van Hakkert over dezelfde expertise en mogelijkheden beschikken durf ik te betwijfelen tot het tegendeel is bewezen.
Dat Theo Hakkert en Marjon Kok nu nadenken over andere platforms mag een schrale troost heten, het verlies voor de papieren literatuurjournalistiek is en blijft enorm.
Dit is heel slecht nieuws! Voor het vak maar met name voor lezers. Theo is voor veel lezers (van kranten én van boeken) een favoriete recensent en interviewer. Hem wegsaneren, samen met Marjon, is een verschraling en zal Wegener geen goed doen. We zullen zien waar dit op uitdraait.
Theo en Marjon, veel sterkte. Blijven jullie wel doorgaan met dizzie.nl of moeten jullie daar ook weg?
Eens met de reactie van Woest & Ledig. Bovendien is het maar de vraag of Hakkert en Kok überhaupt worden opgevolgd, want waarom zou je eerst boekbesprekers wegsaneren en dan vervolgens opvolgers terugsaneren? Dus tja, dan wordt er per saldo dus gewoon gesneden in het aantal boekbesprekingen. Wat allemaal minder erg is dan saneringen en transities in zorg en thuiszorg, maar niettemin toch best jammer.
Volgens mij zijn er buiten de vaklui om (nog) maar weinig gewone lezers die boekbesprekingen en interviews in kranten lezen – zeker geen honderdduizenden -, dus wat dat betreft geen rare keus, hoe jammer ook voor de betrokkenen. Lezers zitten volgens mij veel meer op internet waar ze recensies van boekbloggers en andere lezers als leidraad nemen voor het bepalen van hun volgende boek. Dat kan je betreuren als recensent, boekverkoper, uitgever of redacteur, maar je kunt ook je best doen om in die nieuwe realiteit je weg te vinden.
Dirk, jouw realiteit is zwart-wit.
Dat er een mogelijkheid bestaat om literatuurjournalistiek op internet te bedrijven wil niet zeggen dat de literatuurjournalistiek op papier er niet meer toe doet. Als je zo redeneert, heeft het voor schrijvers en uitgevers ook geen zin meer om op papier te publiceren. Daarbij: het bereik van kranten en traditionele boeken is nog altijd vele malen groter dan dat van internetsites.