Het comité dat in de Zaanstreek de 4 en 5 mei herdenking organiseert, vroeg om een bijdrage. Ik kreeg een monument in Wormerveer toebedeeld. Een gedichtje en een toelichting, waaruit maar weer eens duidelijk wordt dat elk verhaal vele andere verhalen herbergt.

Allen niet van hier

Een paar minuten per jaar

staan we stil

bij de namen

Zeven mannen

in de kracht

in de schemer

naast het spoor

Allen niet van hier

Geheime zenders

hongerwinterroof

en één alleen

een Jood

Allen niet van hier

maar samen in de dood

De ondergrondse liet, waarschijnlijk in opdracht van de geallieerden, op 15 april 1945 bij Wormerveer een spoorbrug in de lucht vliegen. Een groot militair transport naar Friesland kon niet doorreizen omdat een dag eerder ook de Hembrug was gesaboteerd. Twee maanden was de Zaanlijn lamgelegd. De bezetter nam wraak. Vijfentwintig zogenaamde ‘Todeskandidaten’ werden nog dezelfde avond uit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam gehaald. In Wormerveer werd een tussenstop gemaakt. Zeven werden met uitzicht over de weilanden gefusilleerd.

Een rechtenstudent, onder meer vastgezet vanwege illegaal voedselvervoer, al meerdere malen met jenever vrijgekocht door zijn vader, de eigenaar van Erven L. Bols, een verpleger die de zender Arend in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam mede bediende, een metaaldraaier die weinig anders had gedaan dan met zijn schoonvader tijdens de Hongerwinter wat levensmiddelen en hout bij de na Dolle Dinsdag gevluchte NSB-buren weghalen. Een kruidenierszoon die in het Amsterdamse Bos illegaal een paar koeien had geslacht en een verraden ondergedoken Jood.

Guus Bauer