Nieuws: Deze gasten eren Joost Zwagerman vanavond in speciale uitzending DWDD
Vanavond brengt De Wereld Draait Door een speciale uitzending rondom het overlijden van Joost Zwagerman. Presentator Matthijs van Nieuwkerk kondigde gisteren in Pauw aan dat zijn redactie dinsdagavond nog bij elkaar zou komen om de uitzending voor te bereiden.
Zwagerman was een vaste gast in de dagelijkse talkshow. Hij sprak vaak over kunsttentoonstellingen die hij bezocht had en gaf verschillende kunstcolleges; ook werkte hij mee aan het DWDD pop-up Museum.
De schrijvers Jessica Durlacher, Ronald Giphart, David van Reybrouck en Peter Buwalda zullen vanavond in De Wereld Draait Door een ode brengen aan Zwagerman. Museumdirecteuren Ralph Keuning (De Fundatie) en Axel RĂ¼ger (Van Gogh museum) zijn ook te gast. De muziek in de uitzending zal verzorgd worden door Yuri Honing.
Bij de dood van Joost Zwagerman
Zoals iedereen schrok ook ik heel erg toen ik hoorde dat Joost Zwagerman zelfmoord had gepleegd. Verbijsterd was ik. Onbegrijpelijk vond ik het. Diep triest. En dat vind ik het nog steeds. In en in triest.
Na een paar dagen kwam de woede. Woede is een groot woord, daar heb ik geen recht op. Ik ben geen nabestaande en kende hem niet persoonlijk. Ook was ik niet gecharmeerd van zijn kunstcolleges bij DWDD. Zijn manier van spreken, door anderen passie genoemd, belette mij het vrije denken. Ik hoorde alleen maar zijn overtuiging, zijn gelijk en het relaas van iemand die geen tegenspraak duldt. Van woede kan dus geen sprake zijn. Boosheid is een beter woord. Verontwaardiging.
Joost Zwagerman heeft zich jarenlang negatief uitgelaten over zelfmoord. In de Volkskrant deed hij dat overigens met Aleid Truijens. Beiden volhardend in hun, naar mijn mening, eigen bekrompen waterdichte gedachten daarover. Zelfmoord en euthanasie: Truijens en Zwagerman reageerden er zeer fel op in keiharde artikelen. Zelfmoordenaars waren in de ogen van Zwagerman mensen die wraak namen. Punt uit. Hij gaf ze een trap na en hun nabestaanden ook.Voorstanders van euthanasie werden door hem en Truijens bijkans als moordenaars afgeschilderd. Zwagerman schreef een boek over kinderen van zelfmoordenaars, die allemaal hadden geleden onder de zelfmoord van hun dierbare. (op Arthur Japin na) Wie doet dat zijn kinderen aan! Spijtoptant Betsie Udink, met wie hij ging fietsen werd opgevoerd in de Volkskrant. Zo blij was ze dat ze haar zelfmoord niet had uitgevoerd. Moeten we achteraf de kwetsende uitlatingen van Zwagerman aan het adres van de zelfmoordenaars als bezweringen zien? Mij lukt het niet.
Was zijn zelfmoord zoals zijn vrienden bij DWDD zeiden een opwelling? Was het een kwestie van kortsluiting in zijn hoofd? Zou hij er nu al spijt van hebben? Dat kan ik niet geloven. Eerder het tegenovergestelde. Er zijn veel aanwijzingen dat hij het gepland had, wat het overigens niet minder erg maakt. Zo had hij begin dit jaar zijn persoonlijk archief geschonken aan het Letterkundig Museum. Zijn boek kwam uit. Ook zijn liedkeuze voor het radioprogramma Opium spreekt boekdelen. En het, op zijn verzoek, interview in de Haagse Post.
Hoe dan ook, het blijft onbegrijpelijk. Wel heb ik een verklaring gevonden. Maar die houd ik voor mezelf.