Kwis: Literatuur of literette? (36)
Een nieuwe aflevering van onze wekelijkse kwis ‘Literatuur of literette?’, een soort Tussen kunst & kitsch, maar dan voor de letteren. We nemen 1 bladzijde uit een boek en de vraag is: hebben we te maken met literatuur of niet? Wie de bladzijde geschreven heeft is interessant, maar dat is niet de vraag. Graag reacties met onderbouwing.
De tekst bevat een paar overduidelijke stijlonhandigheden, zoals \’borrelende pan met olie\’ in plaats van \’pan met borrelende olie\’ en de niet relevante detail van het *blauwgeruite* schort en *papieren* servetje. Hoe je \’De overledene\’ uitspreekt met je mond vol leidt ook de aandacht af van het verhaal. En dat de naam \’Zijlstra\’ onnodig weer als \’Jan Zijlstra\’ wordt vermeld, is ook een zwak punt en de uitleg over Samhain is niet realistisch uitleggerig.
Hier had de redacteur zich wat meer moeten laten gelden. De situatie dat de politie langskomt net op het moment dat je kroketten aan het frituren bent is overigens mooi gekozen, maar de schrijver buit dit verder niet uit. In een rapportcijfer uitgedrukt een 5,8.
@redactie Tzum, wat was het juiste antwoord?
Het juiste antwoord staat in de reactie erboven. Wie de schrijver is, is van geen belang, maar Rieuwert zal die morgen ongetwijfeld onthullen.
\”De kroket was van binnen zo heet dat hij geruime tijd niet kon praten.\”
@Wouter: het is van Bernlef en komt uit Meeuwen.
‘Jan Zijlstra was kroketten aan het bakken toen de rechercheur binnenkwam’ – dat zou een mooie eerste zin voor een roman zijn. @Bert: ah ja, het oeverloze gebabbel van lauwe kroketten!
Om over het gelul van frikadellen maar te zwijgen. Het grappige van deze rubriek vind ik dat de focus op een pagina, los van het geheel, zorgt dat je alleen naar de stijl gaat kijken. Ik probeer dat te doen voor ik de namen van de personages google om erachter te komen welk boek het is en wie het schreef. In dit geval deed ik het ook, met de zoekterm Roman eraan toegevoegd en eerlijk gezegd dacht ik dat het niet klopte. Het lijkt meer een bladzijde Baantjer dan Bernlef, als ik eerlijk ben.
@Rieuwert, dank, maar was het nu kitsch of kunst? Ik weet dat Bernlef de P.C. Hooftprijs heeft gewonnen, maar als dit een toonbeeld van literatuur is, wat zijn dan de stilistische parels? Ik zie ze echt niet.
Een zin als \’de twee mannen kenden elkaar\’ is ook vrij lomp, want dat feit kun je gemakkelijk indirect laten blijken.
Er is geen goed antwoord, het gaat juist om de discussie.