Nieuws: De literaire voorspellingen voor 2016
Erg goed zaten we niet met onze voorspellingen vorig jaar, maar dit jaar voelen we ons de literaire Nostradamus. Dit zal gebeuren in 2016:
– Cees Nooteboom wint de Nobelprijs.
– Leon de Winter kondigt voor 2017 een roman aan over een homoseksuele Palestijnse bankdirecteur die naar Tel Aviv vlucht met een bomgordel om en daar vriendschap sluit met een joodse organisator van Gay Pride. Een hartstochtelijke relatie volgt al vindt de organisator zo’n bomgordel op het nachtkastje toch wat eng. Zal de plotseling opduikende Arabische hengst roet in het eten gooien? (Vijf sterren in de Volkskrant.)
– Jan Siebelink schrijft kookboek voor gereformeerden (‘En na afloop een pepermuntje’) en als je het boek omdraait blijkt het ook een kookboek voor Bourgondiërs te zijn (‘Lekker een oester op je tong laten glijden’).
– Catering Amsterdamse Schouwburg in Duitse handen tijdens Boekenbal; schrijvers geschokt door efficiëntie en vriendelijkheid.
– Kieft wordt in het Jaar van het Boek gekozen tot Het Belangrijkste Boek.
– Boekblad gaat alleen digitaal verder.
– Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt, drinkt en rookt.
– Stijn Aerden is Hendrik Groen.
– Uitgeverij Rubinstein wint opnieuw Luisterboek Award.
– Geschokte reacties nadat Michel Krielaars een Oost-Europese roman minder dan vijf ballen geeft. (‘Drukfoutje,’ sust de boekenchef van NRC Handelsblad.)
– ‘Superdeluxe zilveren’ uitvoering van Das Mag-boek blijkt een ringbandje te zijn.
– Özcan Akyol komt met een Turks kookboek (‘maar wel met patat erbij!’).
– Jelle Brandt Corstius bezwangert redactrice van andere uitgeverij en vindt nu Atlas Contact de beste uitgeverij ‘met veel persoonlijke aandacht’.
– Nadat laatste roman over Tweede Wereldoorlog is uitgegeven, heft Eva Cossee haar uitgeverij op.
– Het Bordewijkjaar viel wat tegen tijdens het Kellendonkjaar in 2015 en daarom verklaart het Bordewijkgenootschap 2016 opnieuw tot Bordewijkjaar.
– Gerbrand Bakker kondigt zeventiendelige romanreeks aan nu de pen weer is gaan vloeien. ‘Het is een beetje Knausgard meets Voskuil,’ aldus de auteur.
– De al tientallen jaren bestaande zeer succesvolle leesclubs in Drenthe krijgen na naamswijziging in ‘Das Plag’ opeens ongekend veel aandacht in de pers.
– Nederlandse en Vlaamse schrijvers ontmoeten voornamelijk elkaar op de Frankfurter Buchmesse. (‘En ze kunnen geweldig goed Nederlands praten!’ zegt een enthousiaste Eppo van Nispen over zijn zuidelijke collega’s.)
– Uitgave van herontdekte dagboeken van Harry Mulisch leidt niet tot run op de boekhandel. (Niettemin vijf ballen in NRC Handelsblad!)
– Veel bijval voor liedjes- en tapdansprogramma Adriaan van Dis met Willeke Alberti.
– Kim van Kooten komt met het kookboek Troosteten voor al haar problematische vriendinnen. ‘Nooit dubbeldippen, meisjes!’
– Bas Heijne krijgt P.C Hooftprijs voor essayistiek toegekend.
– Jamie Oliver schrijft debuutroman. ‘Iemand moet het doen,’ verklaart de populaire chef.
(foto: via Flickr Commons)
Begrijp ik het nu goed: voorspel je dat de Volkskrant in 2016 alvast vijf sterren geeft aan een roman die in 2017 verschijnt? Wie o wie zou die dan bespreken? http://www.hpdetijd.nl/2011-08-23/opzij-recenseert-ongeschreven-boek-drie-sterren/
Nog een voorspelling: Coen Peppelenbos richt uitgeverij De Glazen Bol op voor auteurs die het zelf niet meer weten.