Aan het begin van het nieuwe jaar doen we altijd een aantal literaire voorspellingen. Nu, op de laatste dag van dat jaar, kunnen we zien in hoeverre de voorspellingen zijn uitgekomen.

Voorspellingen 2016
– Cees Nooteboom wint de Nobelprijs.
* Nee, een liedjeszanger won de prijs, de zanger was ook nog te beroerd om het prijsje op te halen.

– Leon de Winter kondigt voor 2017 een roman aan over een homoseksuele Palestijnse bankdirecteur die naar Tel Aviv vlucht met een bomgordel om en daar vriendschap sluit met een joodse organisator van Gay Pride. Een hartstochtelijke relatie volgt al vindt de organisator zo’n bomgordel op het nachtkastje toch wat eng. Zal de plotseling opduikende Arabische hengst roet in het eten gooien? (Vijf sterren in de Volkskrant.)
* Nee, klopt niet helemaal. De Winter, die overstapte naar uitgeverij Hollands Diep heeft wel een nieuwe roman aangekondigd voor 2017: De dood van Europa. De foldertekst luidt aldus:

– Jan Siebelink schrijft kookboek voor gereformeerden (‘En na afloop een pepermuntje’) en als je het boek omdraait blijkt het ook een kookboek voor Bourgondiërs te zijn (‘Lekker een oester op je tong laten glijden’).
* Nee, maar het blijft een gouden idee.

– Catering Amsterdamse Schouwburg in Duitse handen tijdens Boekenbal; schrijvers geschokt door efficiëntie en vriendelijkheid.
* Weinig incidenten dit jaar, behalve dan dat de CPNB een verkeerde datum boekte voor het komende Boekenbal dat daardoor elders plaats moet vinden.

Kieft wordt in het Jaar van het Boek gekozen tot Het Belangrijkste Boek.
* Het werd De Bijbel. Voor de rest heeft niemand iets gemerkt van het Jaar van het Boek, dat niettemin door allerlei betrokkenen een groot succes werd genoemd.

Boekblad gaat alleen digitaal verder.
* Nog niet, maar het is wel alerter digitaal. Heeft regelmatig het nieuws als eerste.

– Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt, drinkt en rookt.
* Met de verschijning van De fouten, een boek over de biograaf van Herman Brusselmans, kwam dat dit jaar goed uit. Geniaal omslag overigens.

– Stijn Aerden is Hendrik Groen.
* Nee, het bleek Peter de Smet te zijn.

– Uitgeverij Rubinstein wint opnieuw Luisterboek Award.
* Ja, gaap. Adriaan van Dis las Karakter van Bordewijk voor en won. Van de vijf genomineerden waren er vier van Rubinstein. Peter Rosendaal van de CPNB constateerde op de site van Boekblad dat er veel ‘positieve publiciteit rond het luisterboek’ was. De CPNB maakte later dat jaar bekend dat dit de laatste Week van het Luisterboek was.

– Geschokte reacties nadat Michel Krielaars een Oost-Europese roman minder dan vijf ballen geeft. (‘Drukfoutje,’ sust de boekenchef van NRC Handelsblad.)
* Hieronder het ballenoverzicht van Krielaars in NRC Handelsblad. De Romanovs van Simon Sebag Montefiore kwam er dit jaar het beroerdst van af met twee ballen. ‘Bij Sebag Montefiore lijkt Peter echter vooral aan een permanente orgie deel te nemen, georganiseerd door de Allerzotste Allerjoligste Stomdronken Synode, een door hem opgericht eetgezelschap dat deels Rusland regeerde en waar aartsdiakens Pik-Erin en Pik-Achterna fallische worsten lieten ronddragen.’

– ‘Superdeluxe zilveren’ uitvoering van Das Mag-boek blijkt een ringbandje te zijn.
* Nee, geen ringbandjes bij Das Mag dit jaar.

– Özcan Akyol komt met een Turks kookboek (‘maar wel met patat erbij!’).
* Nee, maar het blijft een gouden idee.

– Jelle Brandt Corstius bezwangert redactrice van andere uitgeverij en vindt nu Atlas Contact de beste uitgeverij ‘met veel persoonlijke aandacht’.
* Nog niet.

– Nadat laatste roman over Tweede Wereldoorlog is uitgegeven, heft Eva Cossee haar uitgeverij op.
* Nee, de uitgeverij verbleef het afgelopen jaar wel een week in Berlijn, maar heeft voor dit voorjaar toch nog enkele Duitse klassiekers in de voorjaarsaanbieding staan (Remarque en Fallada).

– Het Bordewijkjaar viel wat tegen tijdens het Kellendonkjaar in 2015 en daarom verklaart het Bordewijkgenootschap 2016 opnieuw tot Bordewijkjaar.
* In ieder geval kreeg Bordewijk dankzij de dubbelbiografie over de Bordewijkjes extra aandacht dit jaar.

– Gerbrand Bakker kondigt zeventiendelige romanreeks aan nu de pen weer is gaan vloeien. ‘Het is een beetje Knausgard meets Voskuil,’ aldus de auteur.
* Jasper en zijn knecht was een fijn boek vonden we hier bij Tzum. Wat ons betreft mag er elk jaar zo’n boek komen.

– De al tientallen jaren bestaande zeer succesvolle leesclubs in Drenthe krijgen na naamswijziging in ‘Das Plag’ opeens ongekend veel aandacht in de pers.
* Dat was niet waar. Wel zetten de literatuurclubs drie titels van De Bezige Bij op de verplichte leeslijst om de uittocht van auteurs naar Das Mag te compenseren.

– Nederlandse en Vlaamse schrijvers ontmoeten voornamelijk elkaar op de Frankfurter Buchmesse. (‘En ze kunnen geweldig goed Nederlands praten!’ zegt een enthousiaste Eppo van Nispen over zijn zuidelijke collega’s.)
https://www.youtube.com/watch?v=RBjAVv_B3aA

– Uitgave van herontdekte dagboeken van Harry Mulisch leidt niet tot run op de boekhandel. (Niettemin vijf ballen in NRC Handelsblad!)
* Een beetje ernaast. De mooi uitgegeven semi-biografie van Robbert Ammerlaan met veel dagboeknotities haalde de bestsellerlijsten echter niet. Sebastiaan Kort gaf in NRC Handelsblad vier ballen voor het boek.

– Veel bijval voor liedjes- en tapdansprogramma Adriaan van Dis met Willeke Alberti.
* Nee, maar het blijft een gouden idee.

– Kim van Kooten komt met het kookboek Troosteten voor al haar problematische vriendinnen. ‘Nooit dubbeldippen, meisjes!’
* Nee, maar het blijft een gouden idee.

– Bas Heijne krijgt P.C Hooftprijs voor essayistiek toegekend.
* Dus!

– Jamie Oliver schrijft debuutroman. ‘Iemand moet het doen,’ verklaart de populaire chef.
* Nee, zou ook dom zijn. Er staan meer kookboeken in de Bestseller 60 dan literaire boeken.

(foto: via Flickr Commons)