Colofon

Redactie-adres Tzum:

Uitgeverij kleine Uil
Atoomweg 9A
9743 AJ Groningen

De copyrightrechten van artikelen en foto’s op Tzum liggen bij de desbetreffende auteurs.

Redactie:

Guus Bauer – Schrijver, recensent, interviewer. Publiceert in diverse kranten en bladen en op diverse sites. De tuinman van Niemandsland was zijn eerste roman. Bij In de Knipscheer verscheen zijn laatste roman Ik, Boudewijn Büch.

Lex Bijlsma – is emeritus hoogleraar informatica aan de Open Universiteit. Hij studeerde wiskunde in Amsterdam en was redacteur van Propria Cures.

Martijn van Bruggen eindredacteur Tzum – (1999) studeert Nederlandse taal en cultuur in Utrecht. Daarnaast is hij recensent en interviewer voor de Boekenkrant. Schrijft ook fictie, waarmee hij onder andere de eerste persoon is geworden die driemaal het Verhaal van de Maand wist te schrijven.

Roos Custers – is redacteur (voor onder meer uitgeverij Passage) en beeldend kunstenaar. Ze was jarenlang de coördinator van het festival Dichters in de Prinsentuin. In 2005 kwam de bundel Dodendans (uitgeverij Philip Elchers) uit met werk van haar hand bij de poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer. Samen met Nick ter Wal schreef ze de Literaire wandeling Groningen. Docent bij de Schrijversvakschool Groningen.

Frank van Dijl – Is journalist en restaurantrecensent voor het Rotterdam-katern van NRC Handelsblad, co-auteur van Stadskookboek Rotterdam en co-oprichter/oud-hoofdredacteur van De Buik van Rotterdam. Schreef eerder over literatuur voor Het Vrije Volk, Bzzlletin, Algemeen Dagblad en HP/De Tijd. Presenteerde cultuurprogramma’s op Radio Rijnmond. Publiceerde Schrijvers op de rand van ’80. Interviews, reportages, kronieken, dagboekaantekeningen (1979). In 2019 verscheen zijn roman Van Steen.

Karel Feenstra – studeerde in Groningen waar hij actief was bij literair dispuut Flanor. Sinds maart 2013 schrijft hij 80 woorden voor Tzum. Karel woont in Den Haag en heeft een eigen tekst- en adviesbureau. In 2018 verscheen Hand schudt hoofd.

Dietske Geerlings (1971) – is docent Nederlands op een middelbare school in Zutphen. Ook schrijft zij romans, verhalen en poëzie. Daarnaast schrijft zij essays over literatuur, Eerste Indrukken voor ooteoote.nl en recensies voor Poëziekrant en DLVA.

Cilla Geurtsen – is docent Nederlands en is freelance recensent voor de Leeuwarder Courant. Daarnaast zit ze in de redactie van de site Lezen voor de lijst.

Jan Glas – is dichter en fotograaf. Zijn laatste bundel is Het waaide er. Als fotograaf is hij zeer actief op zijn fotosite. Daarnaast zingt hij ook nog. Sinds een paar jaar bestiert hij de website Webloug.

Willem Goedhart (1990) – studeerde Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen, met een specialisatie in de moderne literatuur. In het dagelijks leven is hij onder meer actief als tekstredacteur en docent. Zijn leesgedrag is als dat van de ware omnivoor: van pikante pulp tot postmodernistische poëzie.

Hans van der Heijde (1954) – is politicoloog, auteur, recensent en bridgejournalist.

Erik-Jan Hummel – is docent filosofie en Nederlands, afgestudeerd econoom en dichter. Zijn hobby’s zijn schaken, tuinieren en recensies voor Tzum schrijven.

Jan de Jong – (1954) studeerde Nederlands en literatuursociologie in Tilburg en Nijmegen. Hij is redacteur letteren van cultureel webmagazine CuBra.nl, schrijft over gedichten in Levende Talen Magazine en werkt momenteel met anderen aan een boek over veronachtzaamde meerduidigheid in poëzie.

André Keikes – is journalist, schrijver, illustrator en beeldend kunstenaar. Hij werkt(e) als cultuurredacteur voor verschillende dagbladen, tijdschriften en websites. Met zijn essay ‘De waan van vrede in het park’ won hij in 2017 de Jan Hanlo Essay Prijs. Zijn site vind je hier.

Marie-José Klaver (1969) – studeerde Duitse taal- en letterkunde, neerlandistiek en Algemene Literatuurwetenschap in Amsterdam, Berlijn en Leiden. Na een carrière in de journalistiek koos ze voor het voortgezet onderwijs.

Jaap Krol (1970) – is een Nederlands Friestalig schrijver. Hij woont in Groningen. Nûmers was een van de tien Friestalige boeken die in 2013 werden afgevaardigd naar de Franfürter Buchmesse. Sinds 2006 is Krol columnist en recensent voor het Friesch Dagblad.

Rieuwert Krol (1976, eindredacteur Tzum) – studeerde Godsdienstwetenschappen en Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde af op de roman De Reade Bwarre van Trinus Riemersma. Publiceerde eerder op Ensafh en Meander.

Arjen van Meijgaard (1973) – werkt in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is hij redacteur van het platform/tijdschrift Elders literair en recenseert hij Franstalige literatuur voor boekhandel Athenaeum. Hij publiceerde korte verhalen in o.a. De Tweede Ronde, Deus ex Machina en Extaze. In 2022 verscheen zijn tweede roman: De laatste klanken van Icarus.

Martijn Nicolaas (1970) – was zeven jaar docent Nederlands op het Haags Montessori Lyceum, zes jaar projectleider bij Stichting Lezen en werkt nu als projectleider literatuur en lezen bij de Nederlandse Taalunie.

Stefan Nieuwenhuis (1972) – schrijft over strips, comics en graphic novels voor NRC. Hij is hoofdredacteur van 9e Kunst, het online platform voor het beeldverhaal. Hij werkt als literair programmeur voor Noorderzon en Sunsation Festival.

Ronald Ohlsen – (1968) schreef drie romans, twee dichtbundels en tal van toneelteksten. Onlangs verscheen zijn reisboek Uitzicht op de Bosporus. In 2005 en 2006 was hij stadsdichter van Groningen en in 2014 werd hem door de provincie Groningen het Belcampo Stipendium toegekend. Hij is verbonden als docent Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jürgen Peeters (1981) – is docent Duits in het secundair onderwijs. Hij schrijft recensies voor vakbladen, is freelance redacteur en maakte deel uit van literaire jury’s, zoals o.a. de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Diorapthe Jongerenliteratuurprijs en de Boekenleeuw.

Daan Pieters is literair vertaler en tekstschrijver. Naast Spaans- en Franstalige literatuur probeert hij ook de hoogtepunten van de wereldliteratuur in andere talen een beetje te volgen, uiteraard met inbegrip van het Nederlands.

Coen Peppelenbos (1964) – hoofdredacteur Tzum – schreef onder meer de roman Victorie en De valkunstenaar, de dichtbundel Sing Sing en de gay-soaps Tavenier, Harde actie en Eeuwige trouw (met Doeke Sijens) en werkte mee aan de methode Basisboek Literatuur (Uitgeverij kleine Uil). Hij schrijft recensies voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.

Miriam Piters – schreef enkele jaren recensies voor het Vlaamse Leesidee en werkte als redacteur voor Uitgelezen van Biblion. Schreef met Ludo Jongen Merlijn, tovenaar, raadgever, waarzegger.

Wiebren Rijkeboer (1959) – Publiceerde de romans Voorbijland en Road. Schrijft naast Tzum voor Het platenblad en Heaven. Publiceerde boeken over muziek bij Uitgeverij kleine Uil.

Doeke Sijens – is schrijver en algemeen manager van de Openbare Bibliotheek Groningen. Hij schreef een verhalenbundel, een essaybundel en een biografie in het Fries. Bij Uitgeverij kleine Uil bracht hij de gay-soaps Tavenier, Harde actie en Eeuwige trouw (met Coen Peppelenbos) uit. Daarnaast verscheen de verhalenbundel Friese jongens en de roman Blauw. Sijens schrijft ook over kunst, onder meer Aangeraakt door een nieuw licht – Alida Pott & De Ploeg.

Koen Schouwenburg (1986) – is literair criticus voor het Friesch Dagblad en hockeytrainer. Hij heeft een MA Kunst – en Cultuurwetenschappen. in de Tzum-reeks verscheen Talend naar betekenis – Het oeuvre van Connie Palmen.

Bart Temme (eindredacteur Tzum) – doceert Nederlandse letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en was boekverkoper bij Van der Velde. Hij publiceerde verhalen en gedichten in de papieren Tzum. Temme veroorzaakte veel commotie met zijn masterscriptie over de tanende invloed van literaire tijdschriften in Nederland. Temme werkte mee aan het Basisboek Literatuur.

Dolf Verlinden (1960) – is beeldend kunstenaar en een van de vaste fotografen van Tzum. Dit is zijn website. In 2019 verscheen, tegelijk met een tentoonstelling in het Groninger Museum, een overzicht van zijn recente werk in veld verkennen.

L.H. Wiener (1945) – is een van Neerlands beste verhalenvertellers. Hij woont en werkt in Haarlem. Na 10 verhalenbundels brak hij door met de succesvolle roman Nestor (2002), bekroond met de F. Bordewijkprijs. In 2003 verscheen Verzamelde verhalen deel 1, en deel 2 werd gepubliceerd in 2004. De verering van Quirina T. (2006) haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Een zin uit Shanghai Massage won in 2012 de Tzum-prijs.

Oud-medewerkers:
Kinha de Almeida Guimaraes (1995) – is wetenschapsfilosoof

Aristide von Bienefeldt – (1964 – 2016, pseudoniem van Rijk de Jong). Zijn Tzum-columns zijn verzameld onder de titel: De avonturen van mijn rode flesje.

Karel ten Haaf – (1962 – 2019) Dichter en schrijver. Zijn verzamelde Tzum-columns kwamen uit onder de titel Alleen de titel is nog niet af.

Jane Leusink (1949) – Leusink is dichteres en docente aan de Schrijversvakschool Groningen.

Erik Nieuwenhuis (1964) – schreef o.m. de romans Een gat in de lucht (Nieuw Amsterdam) en Man van de wereld en Ben (Thomas Rap). Ooit medeoprichter van  Schrijver & Caravan. In de Tzum-reeks verschenen Huis van Bewaring en Bloedend hart.

Maarten Praamstra (1984) – is webredacteur bij Slag Groningen, mede-organisator van diverse literaire festivals (o.a. Dichters in de Prinsentuin).

Johannes van der Sluis – In de Tzum-reeks verscheen de verhalenbundel Viva l’Italia.

Justin Waerts (1979) – is schrijver, filosoof en art educator. 

Enno de Witt (1960) – Werkte als copywriter, daarna journalist, redacteur en recensent.

Lucas Zandberg (1977) – Schrijver en docent. Schreef de historische roman Mijn leven is van mij.